Kişinin kendi kanının kullanılmasıyla uygulanan PRP (Plasma Rich Paletellet), dermatoloji ve kozmetikte olduğu gibi fizik tedavi ve rehabilitasyonda da tercih ediliyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, diz kireçlenmeleri, kırıklar, menisküs, ön çapraz bağ yaralanmaları gibi durumlarda PRP’nin başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.

BİYOLOJİK BİR YÖNTEM

Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, PRP’yi anlatırken “PRP’nin açılımı olan Plasma Rich Platellet, ‘trombositten zenginleştirilmiş plazma’ anlamına gelmektedir. Kozmetik uygulamaların yanı sıra eklem, kas, tendon sorunlarının ameliyatsız tedavisi için kullanılan biyolojik bir yöntemdir” dedi. Uzm. Dr. Sarıkaya, PRP’nin hazırlanışını ise “Hastadan kan tahlili yapacakmış gibi kan alınır, bu kan özel bir işlemden (santrifrüj) geçirilir. Bu işlemden sonra tüpün üzerinde bulunan trombosit dediğimiz kan pulcuklarından zengin kısım alınır ve problemli bölgeye enjekte edilir” şeklinde özetledi.

RİSKİ VE YAN ETKİSİ YOK

PRP’nin doğru uygulanması halinde hiçbir yan etkisi ve riski olmadığını, çünkü kişinin kendi kanının tekrar kendisine verilmesi şeklinde uygulandığını kaydeden Dr. Sarıkaya, fizik tedavi ve rehabilitasyondaki uygulamayı şöyle anlattı: 
“En sık diz kireçlenmelerinde, dizde kıkırdak hasarlanmalarında, menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak hasarlarında, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, omuz tendon yırtıkları, aşil tendiniti, ayak bileği burkulmalarında, ayak tabanı ağrılarında uygulanır. Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde iyileştirici etki başlar ve iyileşme 3-12 ay devam eder. Fizik tedavi programıyla birlikte uygulandığında, PRP daha etkili sonuç verir.”

TROMBOSİTLER CANLI OLMALI

Dr. Pınar Müge Sarıkaya, PRP’de alınan sonucun, trombositlerin yaşama kabiliyetiyle doğrudan ilgili olduğunu söyledi. PRP’nin uzman bir ekip tarafından hazırlanmasının ve uygulanmasının bu nedenle önemli bir unsur olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, “PRP uygulanırken, hazırlanma sürecinde trombositler canlılığını sürdürebilmeli. Yoksa canlılığını kaybeden trombositler, aktive edilemez. Diğer taraftan, PRP yanlış hazırlanırsa trombositler erken aktive olur ve henüz hazırlık aşamasında büyüme faktörleri kaybolabilir” dedi.
Editör: Barış Köksal