Gıda enflasyonu neden yüksek ?

‘Enflasyon oranları ekonominin genel durumunu sergileyen önemli göstergelerdir, ama esas itibariyle tüketiciyi etkilemektedir. Son üç yılın istatistiklerini incelediğimizde enflasyon oranlarının yükselmesinde en önemli etkenler arasında döviz kurlarındaki yükseliş ve işçilik maliyetlerindeki artışın geldiğini görüyoruz’ diyen Özdemir, ‘Rakamların diliyle ifade edecek olursak, son üç yılda enflasyon oranımız yüzde 37 oranında artarken, dolar kuru yüzde 65 ve asgari ücret yüzde 60 düzeyinde arttı. Görüldüğü üzere enflasyondaki artış talep kaynaklı olmayıp, maliyetlerdeki yükseliştendir.

Tarım sektörü yoğun biçimde ithal girdinin kullanıldığı bir sektördür. Bu nedenle döviz kurlarındaki artışlar yerli tarımsal üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükseltmektedir. Buna ek olarak, ithalat yoluyla ülkemize getirilen gıda fiyatlarını da önemli ölçüde yukarı çekmektedir. Yani, temel girdiler ve çeşitli gıda ürünlerinde ithalatçı olmamız nedeniyle, döviz kurlarında son üç yılda yaşanan yüzde 65'lik yükseliş, enflasyon oranlarının bugünkü seviyesine ulaşmasının temel sebeplerinden olmuştur.

Diğer yandan tarım sektörü emek yoğun bir sektördür. Yine son üç yılda işçilik maliyetlerinde yaşanan yüzde 60 oranındaki artış, üretim maliyetlerini ve bunun sonucu olarak da tüketici fiyatlarını olumsuz yönde etkilemiştir’ ifadelerini kullandı.

Gıda Enflasyonu Nasıl Düşer ?

Gıda enflasyonunun nasıl düşeceğine ilişkin bilgiler veren Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, ‘Enflasyon sepetinin yaklaşık dörtte birini gıda ürünleri oluşturduğundan, gıda enflasyonundaki artış özellikle toplumun en düşük gelirli kesimlerini vurmaktadır. Bu nedenle, sadece ekonomik bir sorun olmanın da ötesinde, sosyal bir sorundur.

Bunun önüne geçebilmek için öncelikli olarak döviz kurlarında acilen istikrarın sağlanması ve işçilik verimliliğinin artırılması gerekmektedir.

Buna ek olarak piyasayı izleyecek ve denetleyecek etkin bir piyasa takip mekanizmasının kurulması gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda patates ve soğan fiyatlarında yaşananlar, bu mekanizmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu açıkça göstermiştir’ dedi.

Editör: Barış Köksal