Abdullah Özdemir: '2002-2015 Döneminde ülkemizdeki tarımsal üretimin değeri 21,4 milyar dolardan 43,9 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal hasılamız son 14 yıllık süreçte yüzde 106 oranında artmıştır.Ayrıca,incelenen dönemde bir hektarlık tarımsal alandan elde edilen hasıla 516 dolardan 1.137 dolara yükselmiştir. Yüzde 120 oranında bir artış görülmektedir.Tarımda istihdam edilen kişi başına hasıla 2002 yılında 2.864 dolarken, bu rakam 2015 yılında 7.530 dolara yükselmiştir. Yüzde 163 oranında bir artış söz konusudur.Üretim rakamları ülkemizde tarımın bitmediğini, tam tersine reel olarak büyüdüğünü göstermektedir'dedi.

Özdemir: 'Birim arazi ve istihdam edilen kişi başına tarımsal hasılamız da reel olarak artmaktadır.Benzeri bir durum Mersin için de geçerlidir.2002-2015 Döneminde Mersin’in tarımsal hasılası dolar bazında  yüzde 113 oranında bir artış göstermiştir.Sonuç olarak, tarımsal hasılamız hem ülkemizde ve hem de ilimizde reel olarak büyümeye devam etmektedir. Bu durum son derece olumludur. Ancak, tarım sektöründe daha yüksek gelir artışı yaratmak ve kırsal kesimin refahını yükseltmek için bu büyüme sürecinin ivme kazanarak devam etmesi gerekmektedir.

Bunca olumlu gelişmeye rağmen, birim alandan elde edilen tarımsal gelir, Hollanda’nın dörtte biri bile değildir. Bize göre tarımsal geliri artırmak ve çiftçilerimizin refah düzeyini yükseltmek mümkündür. Tarımsal arazilerdeki ölçek küçülmesinin önüne geçilmesi, sulama altyapısının geliştirilmesi, yüksek katma değerli ürünlere dayalı yeni bir ürün deseni oluşturulması, tarımsal üretim süreçlerine daha fazla bilgi katılması, havza bazlı uzmanlaşmaya gidilmesi, yurtiçi ve yurtdışı talepteki değişimlerin yakından takip edilerek talep odaklı üretim ve destekleme politikaları oluşturulması, tohum ıslahına önem verilmesi, pazarlama kanallarındaki tıkanmaların giderilmesi gibi önlemlerin alınması halinde tarımsal hasılamız artacağı gibi, kırsal kesimin zenginliği de yükselecektir' dedi.
Editör: Barış Köksal