Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin ardından, özellikle narenciye sektöründe yaşanan sıkıntıların dağılmaya başladığını kaydetti. Rusya ile ilişkilerde giderek tırmanan gerilimin narenciye ihracatına yaptığı olumsuz etkilerin, hükümetin aldığı önlemler sonucunda asgari düzeye inmesini beklediklerini ifade eden Özdemir, “Ülkemiz narenciye üretiminin yüzde 40’ından fazlası ihraç edilmektedir. Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün ihracata bu ölçüde bağımlı değildir. Bundan dolayı ihracattaki tıkanmalar narenciye sektörünün tamamını olumsuz olarak etkileme kapasitesine sahiptir. İhracatımızın üçte biri Rusya’ya gitmektedir. Rusya’nın Türk ürünlerine karşı engelleyici bir tavır içine girmesi, narenciye sektörümüzde derin bir endişe oluşturmuştu” dedi.

“ALINAN ÖNLEMLERİN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ”

Krizin ardından hükümetten, narenciye sektörü adına talepte bulunduklarını dile getiren Özdemir, “Hükümetimiz, Rusya tarafından geri çevrilen ürünlerin fatura bedellerinin büyük bir oranının, Rusya’ya giren ancak bu bekleme sürecinde fire oranları yükselen ürünlerin bedellerinin ise belli bir oranının devletimiz tarafından karşılanması, Rusya pazarı yerine alternatif pazarlar bulunabilmesi için ihracat desteklerinin artırılması, ihracat desteklerinin bu yıl nakit olarak ödenmesi, Rusya’ya ihracat yapan firmalarımızın Eximbank ve diğer banka kredilerinin geri ödenmesinde kolaylık sağlanması gibi önlemler konusunda gerekli kararları süratle aldı. Şimdi bu kararların vakit geçirilmeden uygulanmasını bekliyoruz. Bunların hayata geçmesi, bu yıl narenciye sektöründe yaşanması muhtemel büyük bir krizin önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.

Alınan önlemlerin, genel olarak Türkiye, özel olarak da Mersin narenciye sektörüne rahat bir nefes aldıracağını vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

“Ülkemiz narenciye sektörünün kalbi Mersin’de atmaktadır. Ülkemizin yaptığı narenciye ihracatının yüzde 40’ından fazlasını Mersinli firmalar yapmaktadır. Ayrıca, toplam narenciye ihracatımızın yüzde 75 gibi büyük bir oranı Mersin üzerinden yapılmaktadır. Bundan dolayı Mersin, narenciyenin üretimi, ticareti, işlenmesi ve lojistiğinde ana merkez konumundadır. Hükümetimizin narenciye ihracatına yönelik olarak aldığı önlemler, narenciye sektörü ve Mersin ekonomisi açısından son derece isabetli olmuştur. Süreci en başından itibaren dikkatle izleyen, sektörle istişare içinde olan ve gerekli önlemleri süratle alan hükümetimize bu başarılı kriz yönetiminden dolayı Mersinliler olarak teşekkür ediyor, alınan bu önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

Editör: Barış Köksal