Vali Güzeloğlu, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi’nin HiltonSA Oteli’nde yapılan 2. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurulda bir konuşma yapan Güzeloğlu, Türkiye’de kalkınmanın özel sektörün girişimciliği ve inisiyatifi doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’de son 10 yılda gerçekleşen kalkınma başarısının tüm dünya tarafından izlendiğine dikkat çeken Güzeloğlu, “Kalkınma kavramının kamu tarafından tanımlandığını dönemler geride kalmıştır. Günümüzde kamu, kalkınma altyapısını ve belli temel ilkelerini belirleyerek, özel sektörün önünü açan ve özel sektöre destek olan bir pozisyondadır. Bu süreci yorumlarken özel sektörün küresel düşünmesini ve başarıya dönük olarak güçlerini birleştirmesini önemsiyoruz. İşadamları Dernekleri’nin en önemli kazancı birlikte düşünme, birlikte iş yapabilme yönünü geliştirmesidir” dedi.
 
Dernek çatısı altındaki buluşmaların ve paylaşılan deneyimlerin işbirliklerini çoğaltarak küresel ölçekte düşünmeyi zenginleştirdiğini söyleyen Güzeloğlu, “Küresel ölçekte düşünüp yerel davranmak ve aslında dünyayla rekabete hazırlıklı olmak gibi temel bir sorumluluğumuz var. Bunu doğru okuduğumuz ve doğru kararlar aldığımız takdirde kazanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.
 
“EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ KRUVAZİYER TURİZMİNİN MERSİN İLE BULUŞMASI”
Kruvaziyer turizminin Mersin ile buluşturulması amacıyla yerel yöneticilerin yer aldığı bir heyetle 10 günlük gezi kapsamında Türkiye’yi temsilen Berlin ve Miami Kruvaziyer Turizmi Fuarlarına katıldıklarını anımsatan Güzeloğlu, bu fuarlarda hizmet sektörünün ileriye dönük olarak planlandığı çok büyük bağlantılar ve anlaşmalar yapıldığını anlattı. Gezinin en önemli hedefinin kruvaziyer turizminin Mersin ile buluşturulması olduğuna işaret eden Güzeloğlu, şunları söyledi: “Kruvaziyer turizminin Mersin’e katacağı katma değeri hepimiz biliyoruz. Akdeniz Çanağı’nın 1 yıllık kruvaziyer turizmi pastası 25 milyar dolardır. Bu pastadan alabildiğimiz pay çok az. Mersin’e gelecek turistlerimize inançtan ören yerlerine kadar sunacağımız birçok zenginliğimiz var. Kruvaziyer turizminin Mersin ile buluşması büyük bir önem arz ederken, Mersin olarak kruvaziyer turizminden payımızı alacağız.”
 
“MERSİN VE ADANA KRUVAZİYER FUARI DÜZENLEMELİ”
Konuşmasında genç girişimci sayısının artması gerektiğine de vurgu yapan Güzeloğlu, “Türkiye’nin toplam gelirine kadar bir dizi temel açılımları herkesin yapması gerekmektedir. Mesai kavramını unutup ötesine ulaşmak lazım. Görüştüğümüz tüm uluslararası şirket yöneticilerinin ortaya koyduğu bir perspektif var; Türkiye’nin yükselen değer olduğunu söylüyorlar. Ülkemiz büyümesinin sürekli olması kolay değil. Bu nedenle Ar-Ge’den inovasyona, temel üretim segmentlerinden uluslararası beklentilere ve pazarın talep ettiklerine dönük çok aktif bir yönetim sergilemek lazım. Bunu genç işadamlarımızın yapması gerekmektedir. Ayrıca, kruvaziyer turizmiyle ilgili olarak yaptığımız yurtdışı gezisine fuarları takip etmek isteyenlerin alacağı biletlerin fiyatlarından, bu kişilerin konaklama gelirlerine kadar olan ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda elde edilen gelirin çok büyük olduğunu gözlemledik. Bu nedenle Mersin ve Adana illerinde de bu tür fuarların yapılmasını istiyoruz. İki kentte yapılacak olan fuarlar Çukurova’nın, Ortadoğu’nun, Asya’nın ve gerekirse Avrupa’nın fuarı olsun” ifadelerini kullandı.
 
“MERSİN’DE YAPILAN YATIRIM, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİREN YATIRIMDIR”
Mersin tarımının önemine değinerek tarım fuarının üzerinde de duran Güzeloğlu, artık söylemden eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mersin’de gerçekçi verilerle yatırım yapmanın gereğine inandığını kaydeden Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Mersin’de kim yatırım yaparsa yapsın bizim için çok değerlidir. Mersin’de yapılan yatırım, ortaya konulan değerler açısından baktığımız zaman Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren yatırımlardır. Türkiye dünyanın en önemli aktarma merkezi konumuna doğru yol alırken, Uluslararası Mersin Limanı’nın dış ticaret toplamı 25 milyar doları buldu. İlimizde ihracat 12, toplam dış ticaret rakamı ise ithalatla birlikte 25 milyar doları aşarken, Mersin İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük dış ticaret ve liman kenti olarak açık ara öndedir. Liman kapasitemizin her geçen gün artması da işlem hacminde uluslararası mal akımını öne çıkarmaktadır. İşlem hacmi 3,7 milyar TL’yi bulan Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye’nin en büyük 2. ticaret bölgesi olarak öne çıkıyor. Mersin, yıllarca referans gösterilen liman ve aktarma merkezlerinin arasına 2023 Türkiye’si kapsamında adını yazdıracak ve daima orada olacaktır. Artan genç nüfusumuzla küresel düşünen bir Türkiye olarak yolumuza devam ediyoruz. İnancımızın temsilcileri genç girişimcilerimizdir.”
 
MERSİN’E YENİ YATIRIM MÜJDESİ
Öte yandan, Türkiye’nin en büyük ağaç ve mobilya firması olan Yıldız Entegre’nin önümüzdeki günlerde Mersin’de yatırım yapacağı bilgisini veren Vali Güzeloğlu, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) içerisinde yer alacak yatırımla 400 kişinin istihdam edileceğini müjdeledi. Yıldız Entegre ve Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız’ın kendisinin yakın arkadaşı olduğunu aktaran Güzeloğlu, “Mersin’de göreve başladığımda Sayın Yıldız’ı Mersin’e davet ederken Mersin’in uluslararası alana açılan yüzünün fırsatlarını sundum. Yıldız Entegre ve Ağaç Sanayi’nin Mersin’de yatırım yapması, ilimizde ve çevre illerdeki yatırımcıların MTOSB’de yer talep etmelerine katkı sağladı” dedi.
Editör: Barış Köksal