Ressam olmasının yanında halk sanatları eğitmenliğini yapan ve bu uğraşısını da 30 yıldan bu yana sürdüren Parsheva Svatlana, geleneksel Rus el sanatı olarak öne çıkan ve 350 yıllık bir geleneğe sahip olmasına rağmen, bugün artık unutulmaya yüz tutan ‘Ural el sanatı’nı yeniden yaşatabilme mücadelesini Türkiye’ye ve doğal olarak da Mersin’e taşıyor. ‘Ural Masalları’ adını verdiği sergisi ile Mersinli sanatseverlerin huzuruna çıkacak olan Svatlana, 11-15 Eylül 2012 tarihleri arasında İçel Sanat Kulübü (İSK) Müfide İlhan-Ayşe Uğural Sanat Galerisi’ndeki etkinlikte Ural el sanatları ile ilgili bir gösteri de sunacak.


Artık unutulmaya yüz tutan Ural el sanatları konusunda derin araştırmalar yaparak, söz konusu sanatın günümüze kadar taşınmasında önemli bir sorumluluk üstlenen Ressam Parsheva Svatlana’nın geliştirmiş olduğu eğitim metodikleri ise bugün Rusya Federasyonu’nda birçok güzel sanatlar fakültesinde ders olarak veriliyor. Yetiştirdiği öğrencilerin de, uluslararası sanat fakültelerinde eğitmen olarak ders verdiği kaydedildi. Svatlana’nın, Rusya Federasyonu’nda halen yeni nesil eğitmenler ve sanatçılar yetiştirmeye devam ettiği ifade edilirken, Parsheva Svatlana amacını da; sanatını yalnızca üretmek değil, unutulmaya yüz tutmuş Ural el sanatlarını nesilden nesle öğreterek, canlı kalmasını sağlamakt olarak açıklıyor.


Parsheva Svatlana’nın başarılı bulunan birçok çalışmasının, Rusya Federasyonu El Sanatları Müzesi’nde bugün hala sergilendiği, Svatlana’nın aynı zamanda da söz konusu çalışmalar ile Rusya Kültür Bakanlığı’nca da ‘Sanat Elçisi Ödülü’ne layık görüldüğü hatırlatıldı. Öte yandan, Mersin’de 9 gün sürecek olan bir etkinliğe katılacak olan Svatlana’nın, uygulamalı olarak çalışmalarda bulunup, Ural Dağları’nın masalımsı el sanatlarının tekniklerini katılımcılara öğreterek, yeni nesle aktarılmasını sağlayacağı yorumu yapıldı.


Svatlana, 11 Eylül Salı günü İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenecek olan kokteyle sergisinin açılışını gerçekleştirecek ve burada uygulamalı olarak; yağlı boya, metal tepsi üzerinde geleneksel Ural tekniği ile sanat gösterisinde bulunacak. Sanatçı, 12 Eylül Çarşamba günü 08.00-17.00 arasında Soğucak Yaylası’nda ‘Peyzaj Canlı Performansa Doğa Çalışması’ gerçekleştirecek ve bu etkinlikte malzeme seçimi de serbest olacak. 13 Eylül’de ‘

İklim Sanat Galerisi’nde ahşap ve seramik üzerine kompozisyon ve çeşitli teknik uygulaması yapacak olan Svatlana, 15-20 Eylül’de Mersin Marina’da kişisel sergisine katılacak.

Editör: Barış Köksal