Adana-Mersin Karayolu kenarında bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin bulunduğu Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, askerlerin yaptığı atışının ardından, İstiklal Marşı okundu. Jandarma Bakım Üsteğmen Kadir Göl, yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nın önemini anlattı. Göl, Çanakkale Deniz Zaferi'nin bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu zaferin tarihin akışını değiştirdiğini, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanını yansıttığını ifade etti. Konuşmanın ardından 2 öğrenci Çanakkale ile ilgili şiirler okudular.

Tören, Kahraman Nusret Mayın Gemisi’nin gezilmesiyle buradaki program sona erdi. Daha sonra protokol üyeleri, şehitliğe geçti. Okunan Kuran-ı Kerim ve yapılan duaların ardından tören sona erdi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümünü Nusret Mayın Gemisinde kutladıklarını belirten Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Çanakkale şehitlerini rahmet andıklarını söyledi. Tarihi Nusret Mayın Gemisi’nin orijinalinin Tarsus’ta olduğunu belirten Belediye Başkanı Şevket Can, “Tarihi Nusret şehrimizde orijinali buradadır. Daha önceden Mersin limanında atıl vaziyette iken o zamanın Belediye Başkanı şu anki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz Bey’in çabaları ile Nusret Mayın Gemisi Tarsus’a getirildi. Dört saatlik bir yolculukla, üçe bölünerek Tarsus’a getirildi ve hem park hem de müze olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Netice itibari ile Çanakkale’de gerçekten Nusret Mayın Gemisinin yapmış olduğu başarı tarihimiz açısından ve bu günlere gelmemiz açısından büyük bir önem, büyük bir rol üstlenmiştir.

Bizler Nusret Mayın Gemisinin orijinalinin şehrimizde olmasının mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Bütün insanlarımızı, bütün vatandaşlarımızı Çanakkale ruhunu yaşamaları için Tarsus’umuza bekliyoruz ve Nusret Mayın Gemisinin Tarsus’ta olmasından mutluluk duyduğumu, onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu vesile ile de 100. Yılını kutladığımız Çanakkale Zaferinin başta ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum” dedi.
 
 
Editör: Barış Köksal