17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde bu yıl da sanatseverler klasik müzikten caza, türkülerden dansa kadar geniş bir yelpazede müzikle iç içe olacak. Mersin’in farklı mekanlarında gerçekleştirilecek ücretsiz ve ücretli konser ve gösterilerin hazırlıkları hızla sürerken, Festival Yürütme Kurulu, organizasyona destek veren belediye başkanları ve sponsorların da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, bu yıl 17’ncisine ulaştıkları müzik festivalini halk için yaptıklarını, idarecilerden çok büyük destek gördüklerini, çok önemli bir festival haline geldiğini ifade etti. Sanatseverlerin Mersin’de bu yıl da Türkiye’nin efsane sanatçıları ve dünya festivallerinin gözde sanatçı ve müzik grupları ile müziğe doyacaklarını dile getiren Yağcı, Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) de kabul edildiğini anımsattı. Yağcı, "Büyük bir mutlulukla şunu belirtmeliyim ki hep birlikte sahip çıkarak bugünlere getirdiğimiz Mersin Uluslararası Müzik Festivali, sizlerin de sayesinde 17 yaşına ulaştı. Ne kadar övünsek azdır. Bu yıl beste yarışmasını da 'Mersin, Kelebeklerine Ezgi Arıyor' sloganıyla kelebek habitatı açısından dünyanın sayılı yerler arasında gösterilen Kanlıdivane'ye ithafen gerçekleştiriyoruz. Bu beste yarışmasında dereceye girenlere 10 bin lira para ödülü de dağıtacağız. Festivalle ikisi açık hava konseri olmak üzere 11 etkinliği 14 Nisan-8 Mayıs arasında Mersinliler ile buluşturacağız" diye konuştu. 

"İnsanlığın evrensel dili müziktir" 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise insan ruhu üzerinde derin izler bırakan müziğin insanlar arası etkileşim, bütünleşme ve yaygınlaşma noktasında en etkin sanat dalı olduğunu kaydetti. Evrensel iletişim ve etkileşimde müziğin üstünlüğünün tartışılamaz olduğunu vurgulayan Kocamaz, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak uluslararası kültür, sanat ve spor etkinliklerine ayrı bir önem veriyoruz. Bu tip organizasyonları, ilimizin ve ülkemizin tanıtımında, kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde son derece önemli araçlar olarak görüyoruz. İnsanlığın evrensel dili olarak kabul edilen müzik de bu kültürel birleşmenin en önemli aracıdır. Bu anlayışımız gereğince bu yıl 17.’si gerçekleştirilecek Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin üzerine titriyor, daha da gelişmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen yeryüzü cenneti Mersin’imizin en güzel hali olan bahar aylarını hayata estetik bakışın en güzel ifadelerinden biri olan müzikle kanatlandırıyoruz. Yine bu yıl da her yıl olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinden müziğin ritmine yön veren kıymetli sanatçılarımızı ağırlıyor olacağız. Sadece ilimizin ve ülkemizin değil tüm dünyanın güzelliklerini, müziğin coşku ve asaletiyle aynı duygular etrafında Mersin’de bir araya getiriyoruz. Kıyılarında nice medeniyetlerin kurulduğu Akdeniz’in dalga seslerini barış, kardeşlik, aşk ve sevgi nameleriyle doyumsuz bir senfoniye dönüştürüyoruz. Ülkemizin değerlerini dünya değerleriyle buluşturuyor, milletimizin barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajlarını tüm dünya ile paylaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bir markayı oluşturmanın kolay olmadığının altını çizen Kocamaz, "Bir organizasyonu 16 yıl aralıksız gerçekleştirmek de öyle. Bir proje, hizmet ya da organizasyonun markalaşması ve ilimizin marka değerine katkı yapabilmesinin yolu, sürdürülebilir olmaktan ve yenilikçi yaklaşımlarla onu sürekli geliştirmekten geçer. Şairlik yönü de bulunan bir belediye başkanı olarak ifade etmek isterim ki, duyguların en güzel ifade yolu şiir ve müziktir. Bu alandaki faaliyetlerimizin en güzel örneklerinden biri de biliyorsunuz, Tarsus Belediye Başkanlığım döneminde başlattığımız Uluslararası Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları organizasyonumuzdur. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığını üstlenmemizin ardından Büyükşehir’e taşıdığımız ve geçtiğimiz yıl 15.’sini düzenlediğimiz bu organizasyonumuz da her geçen yıl daha da geliştirerek ilimizin marka değerleri arasında dahil etmiş bulunuyoruz. Mersin’imizin yüz akı organizasyonlarından biri olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ulaştığı nokta, sevginin, bütünleşmenin, dayanışmanın ve bütün Mersinlilerin başarısıdır. Avrupa Festivaller Birliği üyesi Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ilimize, ülkemize ve tüm insanlığa güzellikler getirmesini diliyorum. Bu başarılı organizasyonda emeği geçen başta rahmetli Nevit Kodallı ve Selma Yağcı Hanımefendi olmak üzere Mersin halkı adına herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da 14 yıldır bu müzik festivaline destek verdiklerini ifade ederek, “Bu yıl da festivale destek vereceğiz. Hakikaten ilk yıllarda Toroslar’da yer konusunda nerede yapacağız diye sıkıntılarımız da oldu. Şimdi ise bu festivalde hakkımıza düşeni hangi tesisimizde yapalım diye düşünüyoruz. Bu anlamda Toroslar’ı belli anlamda bir noktaya getirdik. Bir düşünür diyor ki bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bir millet bu iki kanadı iyi kullanırsa o millet uçar. Her iki kanadı da kullanamazsa yerde adeta bir tavuk gibi gezer, yumurtalarını da başkaları alır diyor. Sanat o kadar önemli. Biz de göreve geldiğimiz günden beri hem bu festivalimize destek oluyoruz hemde bölgemizin belli noktaya gelmesi yönünde, alışkanlığı sağlayabilmek adına değişik yerlerde etkinlikler yapmak suretiyle bölge halkını hazırlıyoruz. Geçmişte bölgemize hep Türk sanatçıları getirirdik. Çünkü bölgeye yakışan, sosyal dokuya uyan olsun diye. Bu yıl Azam Ali’yi ağırlayacağız. İnşallah bölge halkı da Azam Ali’yi sabırsızlıkla bekliyor. Festivalin bugüne kadar yürütülmesinde emeği olan, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise tüm dünyada en çok özlemini duydukları konunun “barış” olduğunu belirterek, “Barışa giden yolda da en önemli konu da kültür, sanat ve spor konusudur. Bu alanda her kim ne olursa olsun, ortak paydada buluşabileceğimizi bu organizasyonlarda görüyoruz. Böylesine sisli bir ortamda müzik festivali yapılması önemli bir şeydir. Bu festivalin sadece Selma ablayla yürümesi, tek başına ona bağlanması doğru değil. Birinci önerim her zaman söylüyorum. Bunun biraz daha kurumsal hale gelmesi, Selma ablasız da bu işin çok rahat bir şekilde yapılmasıdır. İkincisi çoğu zaman şikayet ettiğimiz Mersin’de para kazanan özel sektör temsilcilerinin de biraz daha bu tür organizasyonlara katkı sunmasını bekliyoruz. Organizasyona destek veren, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından festivale destek olan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. 

Festivalde birbirinden ünlü sanatçı ve gruplar yer alacak 

Festival, 14 Nisan 2018 Cumartesi günü Mersin Kültür Merkezi'nde dünyaca ünlü opera sanatçıları Pumeza Matshikiza ve Murat Karahan'ın konseri ile başlayacak. 
Festivalin diğer etkinlikleri ise şöyle: 8. beste yarışması final konseri, 19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği, Üç Tenor/Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu ve Umut Işığı Korosu'nun konseri, Adıyaman Filarmoni Orkestrası konseri, Anadolu Nefesli Beşlisi konseri, Salut Salon Quartet, Manuş Baba konseri, Rojas Y Rodrigez Dans Topluluğu gösterisi, Niyas Featuring Azam Ali konseri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Armoni Mızıkası'nın konseri. 
 

Editör: Barış Köksal