Dünyanın 56 ülkesinden bin 500 delegenin katıldığı kongreye katılmak için, 18 Kasım 2012 tarihinde İspanya'ya hareket eden sektör temsilcileri, 2020 yılında düzenlenecek 14. Uluslararası Narenciye Kongresi'nin ev sahipliğini Mersin'in yapacağını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ile Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu'nun başlatmış olduğu ve yerel turunçgil örgütleri, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklediği girişim neticesinde, Mersin'in 14. Uluslararası Narenciye Kongresi'ne ev sahipliği yapabilmesi amacı ile resmi başvuruda bulunulduğunu hatırlattı. Bu kapsamda girişimlerde bulunmak üzere Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz'ın da aralarında bulunduğu sektör temsilcileriyle birlikte

İspanya'nın Valencia şehrine gittiklerini kaydeden Kavak, "Kongrenin kapanış toplantısında, Türkiye'de narenciye sektörünün genel bir değerlendirmesini yaparak 14. Uluslararası Narenciye Kongresi'nin neden Mersin ve Türkiye'de yapılması gerektiği ile ilgili kongrenin yönetim kuruluna sunum yaptık. Kongre yönetim kurulu da bu sunumu değerlendirdikten sonra, 14. Uluslararası Narenciye Kongresi'nin Mersin'de yapılmasına karar verdi" dedi.

Bu kongrenin Mersin'e kazandırılması için büyük özveri ile çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Kavak, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın referans mektubuyla bu yola çıktıklarını ve Çağlayan'ın en büyük destekçileri olduğunu söyledi.

Kongrede ele alınan konuların tüm katılımcıların ufkunu açtığını ve bu sebeple kongrenin çok başarılı geçtiğini de belirten Kavak, "Dünyada 124 milyon ton narenciye üretiliyor ve bunun 3.5 milyon tonunu Türkiye sağlıyor. Sektör en az 1 milyon insana iş ve aş sağlıyor. Bu sebeple sektörümüze büyük ivme kazandıracak ve narenciye sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek bu kongrenin ülkemizde yapılmasını çok önemsiyoruz. 2020 yılında Mersin'de gerçekleştirilecek kongreye dünyanın dört bir yanından geniş katılımın olmasını ve başarılı bir kongreye ev sahipliği yapabilmeyi umut ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Barış Köksal