Unutmak mı, delisin,

Gitmesem de bekler orada deniz.

Gelirsem, bilmelisin

Benim beklememdir burada deniz.

Gitmek gibi geleceğim

Denizin delisine.

Delinin denizi gibi

O ne kadar giderse

Demiş Özdemir Asaf..

 

Mersin’imiz yıllardır atıl bir durumda kalan yelken ve su sporları konusunda rotasını  çizdi ve rüzgarı arkasına aldı. Delinin denizi midir bilinmez,denizin deli misidir bilinmez ama bu rüzgar artık sadece yelken sporuna meraklı olanların ilgisinden ziyade yediden yetmişe herkese ulaştı. Çünkü insan, yelken,rüzgar,doğa,tabiat birlikteliğinden haz duymaya başlayınca gelişmeleri de yakından takip etmeye başladı.Gitmesem de bekler orada deniz demeye başladı.

Ağustos ayında Rota Yelken kulübü ilk kurulduğunda birçok sporsever “ne gerek var, Mersin 2. Kulübü kaldırmaz diyerek eleştiriliyordu.Ancak zaman içerisinde rota yelkenin şehrimiz açısından ROTA’sını doğru çizdiği ortaya çıktı ve Mersin’e renk ve rekabet getirdi. Rota yelken kulübünün amacı, bu kadim sporu uluslararası bir platforma taşımak ve hakettiği saygıyı görmesini sağlamaktı. Önce seyyah denizciler demir atmaya başladı Mersin sahillerine.Yaşadıkları tarifsiz deneyimleri deniz ve yelken severlerle paylaştılar. Doğa ile bir olmanın dayanılmaz hazzını sohbetlerinde anlattılar. 

Bir kent, birçok alanda ön plana çıkabilir elbette ama 360 km uzunluğunda bir sahil şeridine sahip bir kent, deniz ve su sporları konusunda bir adım önde olmalıydı.Denizin de hakkını vermek lazımdı.

Mersin Rota Yelken Spor Kulübü bu amaç için çalıştı ve şehrimiz, seyyah yelkenci Nezih Kılınçkını gibi, Antarktikayı geçen ilk ve tek Türk olan Osman Atasoy gibi seyyah denizcilerin limanı oldu. Söyleşiler, toplantılar, tecrübe paylaşımları içerikli organizasyonlar tertip etti ki bu şehrimize çok uzaktı. Daha evvel yapılmamıştı.

Seyyah denizcilerin yazmış olduğu anı türündeki kitaplarını deniz severlerle buluşturdu.

Aslında denize komşu olan bir kente denizi bilememin ne denli tuhaf olduğunu hissettirdi bu kulüp bize.

Şimdi kurulduğu günden bu yana sürekli yükselen nitelikli üye sayısı ve etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor kulüp;

35 ülkede 102 yelken filosu 3090 denizcisi olan IYFR nin Mersinde açacağı 3 filonun regalyalarının takılacağı törene ev sahipliği yapıyor. Bunun için İskoçyadan, İngiltereden, Yunanistandan , Bodrum, Fethiye,Antalya ve İstanbul dan yelkenciler geliyor.

Mersini doğu Akdeniz in yelken ve su sporları merkezi yapmak için var gücüyle çalışıyor.

Ayrıca ‪10 Mart‬ ta açılacak olan Türkiye deki tek seyyah yelkenciler odası açılışını gerçekleştiriyor. Bu defa da Sadun Boro’nun kızı Deniz Boro geliyor açılışa ve “Deniz’in Felsefesi” konulu sunumunu yapmaya.

Hani meşhur bir söz vardır Mersin için, ‘’ her sokağı denize çıkar’’ derler..İşte şimdi o denizin hakkını verme zamanı.

Sanatla,kültürle,felsefe ile,duyarlılık ile…

bir liman kenti evet ama bu ticari bir tanımdan öteye gitmiyordu ta ki rota Yelken kurulana kadar.

aynı zamanda ,

Seyyah,

Gezginci,

Maceraperest denizcileri de evsahipliği yapabilme potansiyeline sahip bir kent.

Ve bu potansiyel,

Mersini uluslararası bir boyuta taşıdı.

17 Şubatta buluşmak,görüşmek üzere.