Ne güzel; Mersin’de Aralık ayı kitaplarla başladı, kitaplarla son buldu…
Kitapla, şiirle, edebiyatla dolu etkinlikler yaşadık yılın son ayında ve bu konuyla ilgili üç köşe yazımdan sonra bugün dördüncüyü yazıyorum. Mersin’in geleneğine de, geleceğine de yakışır bu kültür- sanat çalışmalarında emeği geçenleri saygıyla anıyor ve yaygınlaşmasını diliyorum.
* 1.yazım Aralık ayı başında Mersin’de ilk kez düzenlenen ve çok başarılı geçen Kitap Fuarı hakkındaydı.
* 2.yazımda, MTSO’nun öncü girişimiyle, bu yıl 17 Aralık’ta dokuzuncu yaşına giren  Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün  şair, çevirmen Cevat Çapan’a verilmesini konu etmiştim. 
* 3.yazım ise “Sokak Kitap ve Kahve Evi” ve burada 4 yıldır her cumartesi Celal Soycan tarafından düzenlenen “Sanatta Düşünsel Pratikler” konulu söyleşiler üzerine idi.
* 4. yazımda da şimdi senenin son günü yapılan bir “Kütüphane” açılışı ile ilgili…
Daha öncede alışılmışın dışında, farklı bir yönetim anlayışı içinde örnek çalışmalar yapan Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan’ın bazı çalışmalarıyla ilgili yazmıştım.
Aralık ayının son günü Yenişehir Kaymakamlığı tarafından “Cennetin Köşeleri Projesi” kapsamında Yenişehir İlkokulu’nda yapılan kütüphanenin açılışı yapıldı.
Bu proje, okullara zenginleştirilmiş kütüphaneler açılmasını, kütüphanelerin sadece kitap okunan yerler olmaktan çıkarılıp sosyal amaçlı ve teknolojik alt yapılı yerler olmasını hedefleyen çok değerli bir projedir.
Projeye verilen “Cennetin Köşeleri” adı da, konuya  verilen önemi  ve değeri  gösteriyor.
Kütüphane açılışına Sn. Valimizin katılması, uzun süre okulda kalması ve proje hakkında takdirlerini belirtmesi bu projenin ne kadar önemsendiğini gösteriyor. 
18 ayda zenginleştirilmiş 30 kütüphanenin okullarımıza kazandırılması planlanıyor. Bugüne kadar 11 tanesi tamamlanmış… 
Bu proje ilk kez Mersin’de ve Yenişehir Kaymakamlığı tarafından yapılıyor, Milli Eğitim Bakanlığı’na da örnek bir proje olması için sunulmuş ve tüm Türkiye’ye yayılması arzu ediliyor.
Projenin hedefi, klasik anlamda bir kütüphane değil; öğrenciler kitap okumanın dışında satranç oynuyor, bilgisayar kullanabiliyorlar. Rengârenk masa ve sandalyeler; kitap rafları uyumlu renklerde, sıcak ve rahat  bir şekilde düzenlenmiş.
Sn. Valimizin “Eğitime yapılan yatırım insanımıza ve ülkemizin geleceğine yapılmış demektir, Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir devlettir. Büyük ve güçlü devletlerin çocukları büyük düşünür, büyük hayaller ve idealler peşinde koşar. Hayalleri büyük olan çocukların da gelecekleri büyük olur” sözleri çok anlamlıydı.
Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özrslan’ın “Bilgi en büyük kaynaktır. Bu kaynağa ulaşmak için de merak duygusunun uyandırılması gerekir. Çocuklarımızda merak duygusunu uyandırarak bilgiye kolaylıkla ulaşabilmeleri için tüm okullarımızı cennetten bir köşe haline getireceğiz”  sözleri bu projenin kıymetini özetliyordu.
Bu girişimin çok önemli ve değerli bir yönü de, kentimizdeki hayırsever vatandaşların bu projeye destek vererek gerçekleşmesini sağlamış olmalarıdır. 
Bu kütüphane işadamı Hüseyin Kış’ın katkısı ile yapıldı. Kentimiz adına kendisine teşekkür etmek gerekir.
Bu bize başka bir konuyu hatırlatıyor: Şehrimizde yaşayan, kazanan iş insanlarının ve imkânı olan kişilerin kazançlarının bir kısmını bu kentin sosyal, kültürel ve sanatsal alt yapısı için harcamaları çok önemli ve değerlidir. Bu hem gelecek için de bir sorumluluktur, hem de kentte aidiyet duygusunu güçlendirir.
Bu anlamda, özellikle eğitim ve sağlık alanında sessiz ama çok güçlü destekleriyle Sn. Mahmut Arslan’ı örnek bir Mersin hemşerisi ve iş insanı olarak saygıyla, takdirle anmak gerekir.
Umarım bu anlamlı katkılar örnek olur, kentimizin imkanı olan insanları özellikle bu tür vizyoner projeleri desteklerler; biz de ülkede bunca canımızı acıtan olaylara rağmen bu kentte güzelliklerden, iyiliklerden ve kitaplardan  konuşabilmenin hazzını yaşarız.
HARUN ARSLAN