Beyaz Show programının 8 Ocak tarihli yayınına telefonla bağlanan Ayşe Çelik isimli öğretmenin sarf ettiği sözler nedeni ile programın sunucusu Beyazıt Öztürk ve programın sorumlusu Kadir Turnalı hakkında "Terör örgütü propagandası" suçundan başlatılan soruşturma sonuçlandı.

BEYAZ HAKKINDA TAKİPSİZLİK

Soruşturma sonucunda, sunucu Beyazıt Öztürk hakkında takipsizlik kararı verilirken, Ayşe Çelik ve programın sorumlusu Kadir Turnalı hakkında ise "Terör örgütü propagandası" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

"UĞULTUNUN ETKİSİYLE SÖYLENENLERİ ANLAMADI"

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Beyazıt Öztürk hakkında takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararında, Ayşe Çelik'in 8 Ocak 2016 tarihinde Beyazıt Öztürk'ün sunduğu Beyaz Show programına telefonla katıldığı anlatıldı. Ayşe Çelik'in programda terör örgütü propagandası yaptığı belirtilen kararda, "Olay nedeniyle Beyazıt Öztürk'ün alınan savunmasında programın seyri esnasında bağlanan kişinin çocuk, ölüm gibi sözlerden bahsetmesi üzerine stüdyodaki uğultunun etkisiyle söylenenleri tam anlamadığı, bu sırada konuşulanlara hakimiyetini kaybettiği, daha sonra konuşmanın nereye gittiğini tam anlayamamakla birlikte toparlamaya çalıştığı, alkışları bu nedenle yaptırdığı şeklinde savunmuştur" denildi.

DAVRANIŞ BİLİMLERİ UZMANI RAPOR HAZIRLADI

Beyazıt Öztürk'ün olay anındaki durumunun anlaşılabilmesi için olay anı davranış ve hareketlerinin davranış bilimleri uzmanı Yücel Sözer'e izlettirilerek rapor alındığı belirtilen takipsizlik kararında, "Gelen raporda Beyazıt Öztürk'ün önce şaşkınlık yaşadığı, sonra adı geçen şahsı anlamaya ve dinlemeye çalıştığı, yayının ilerleyen sürecinde ise yüz ifadelerinde şaşkınlık duygusunun yerini üzüntünün aldığı, devamında ise rahat tavırları ile süreci kontrol altına almaya çalıştığı görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

HABER BÜLTENİNE ÇIKMASI ETKİLİ OLDU

Beyazıt Öztürk'ün 19 Ekim 2011 tarihinde 24 şehit haberi üzerine 21 Ekim 2011 tarihli programını iptal ettiğinin tespit edildiği belirtilen takipsizlik kararında, "Yine şüphelinin programdan bir sonraki gün aynı televizyon kanalının haber programına çıkarak, olay nedeniyle üzüntüsünü ve özrünü beyan ettiği, program sırasında konuya hakimiyetini kaybettiği ve kontrolü elinden kaçırdığını bu nedenle böyle bir olayın meydana geldiğini beyan ettiği anlaşılmıştır. Şüphelinin program sırasında bağlanacak kişinin mutabık kalınan soruların dışında konuşma yapacağını bilmediği, metnin dışına çıkan Ayşe Çelik'in beyanlarının niteliğini o anda tam fark edemediği, dolayısı ile kasıt olduğuna dair yeterli, somut ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşılmış olup, şüpheli hakkında kamu adına yürütülen kovuşturmaya yer olmadığına" denilerek, takipsizlik kararı verildi.

PROGRAMIN SORUMLUSU VE AYŞE ÇELİK'E İSE DAVA AÇILDI

Aynı soruşturma kapsamında program sorumlusu Kadir Turnalı ve öğretmen Ayşe Çelik hakkında ise "Terör örgütü propagandası" suçundan iddianame düzenlendi. İddianamede, programın 8 Ocak 2016 tarihli yayınına Diyarbakır'dan telefonla bağlanan Ayşe Çelik isimli şahsın PKK terör örgütünün ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde gerçekleştirmiş olduğu şiddet, bombalama, suikast gibi kamu düzenini ciddi anlamda bozucu ve yıkıcı eylemlerine karşı güvenlik güçlerince başlatılan operasyonları, adeta bölge halkına karşı yürütülen kasıtlı bir operasyonmuş gibi sunduğu belirtildi.

Programın yayın sorumlusu olan Kadir Turnalı'nın, kendi beyanına göre telefonla bağlanacak kişilerin, sorulacak sorularla ilgili metin üzerinde mutabık kalındıktan sonra kendileri tarafından arandığı, 3 dakika 24 saniye süren konuşmanın seyri esnasında mutabık kalınan metin dışına çıkıldığını fark etmesine rağmen, sunucuyu prompter veya diğer hiçbir araçla uyarmadığının anlaşıldığı, dolayısı ile Ayşe Çelik'in beyanlarının sürdürülmesine sonuna kadar izin verildiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede Ayşe Çelik'in ve Kadir Turnalı'nın "Terör örgütü propagandası" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması istendi. İddianame, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianameyi 15 gün içinde kabul veya reddetmesi yönünde karar vermesi bekleniyor.

Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal