Mersin’le ilgili bugüne kadar çok fazla araştırma yapılıp kitap yazılmadığından sık sık söz ederim. Bu alanda yalnızca birkaç kişiyi ve az sayıda yayını sayabiliriz.
Bu bağlamda Mersin’e görev nedeniyle gelen kişilerin de böylesi çalışmalar yaptığını, Kent araştırmaları alanına kitaplarla katkıda bulunduğunu taktirle not etmeliyiz.
Kültür ve Turizm Müdürü BahaettinKabahasanoğlu’nugeldiği günden beri Mersin’le ilgili çeşitli araştırmalar yapmış ve bazı kitap çalışmalarında bulunmuştur. Kendileri, görev yaptığı kenti sevgiyle merak ediyor, inceliyor, araştırıyor, yazıyor ve kitaplar yayımlıyor. Bu niteliğiyle de Mersin’in yakın yıllarda tanıdığı en düzeyli ve donanımlı İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak dikkat çekiyor. Yazdığı eserler arasında en önemlisi, şu anda basım aşamasında olan 500 sayfalık “Aya Tekla” kitabıdır. 
Mersin doğal ve tarihi zenginlikler açısından belki de dünyanın en zengin bölgesidir. Bölgemiz keşfetmediğimiz yeni, çeşitli zenginliklerle doludur.
Önceki bir yazımda Mersin’de 20 civarında bilinmeyen, tanınmayan türbe olduğunu ve bunlarla ilgili de bir araştırma yapılıp kitap hazırlanabileceğini yazmıştım.
Bugün bana Mersin’de görmeye değer mağara varmı? diye sorsalar ben yalnızcabirkaç tane mağara sayabilirdim. 
Ancak yine İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün koordinatörlüğünde ve Valimizin himayelerinde yeni basımı yapılan “Mersin Mağaraları” kitabı Mersin’de yalnızca birkaç mağara olduğu fikrimi ortadan kaldırdı ve beni oldukça şaşırttı.
Bu kitaptan ülkemizin de mağaralar açısından çok zengin olduğunu ve 40 bin mağara bulunduğunu öğreniyoruz.
Bölgemizde ise tam 40 mağara bulunuyor. 
Bunların en önemli ve değerlisi çoğunuzun henüz görmediğini sandığım “Gilindire Aynalı Göl Mağarası”… Şimdiye kadar ülkemizde ve tüm dünyada gezdiğim mağaraların en muhteşemi. 
Bunun dışında bölgemizdeki mağaralar şunlardır;
AYDINCIK; Ömer Uçtu Mağarası – Ballıca Mağarası – Sulu Mağara Örendüzü – Kirpiini  – AlibeyDüden Mağarası - Vicinin Geçit Mağarası Küseyrinin Darı Mağarası – Karagöl Mağarası  – Çıralı Mağarası
MERSİN MERKEZ; Zekerce Mağarası Arslanköy
ANAMUR; Köşekbükü Mağarası – Üğü Deliği Mağarası  
Buğu Mağarası – Ayvasıl Gözü Mağarası 
GÜLNAR; Bacaini Mağarası – Suçıkan Mağarası – SuiniMağarası  Düdenyanı Mağarası – Damlarça Mağarası  - Turgutlar Mağarası  Tekesuyu Mağarası – Deveini Kayrak Mağarası
BOZYAZI; Çaltı Mağarası
SİLİFKE; Dilek Mağarası – Cennet Mağarası – Cehennem Mağarası
ERDEMLİ; Kanlıdivane Mağarası – Lemas Mağarası – Küpeli Mağarası 
Kepez Mağarası – Adam Kayalar Mağarası
MUT; Sinobiç Mağarası – Alain
TARSUS; Eshab-ı Kehf Mağarası – Taşkuyu Mağarası – Sanlıc Mağarası
Belki bugün bölgemizde yeterli turizm hareketleri olmasa da, bu kitap gelecekte turizmimize önemli katkı verecektir.
Tarihi ve doğal zenginliklerle dolu yöremizin bir farklı zenginliğini ortaya çıkaran İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne; ayrıca doğrudan araştırmaları ve bunları “Mersin Kent Kitaplığı” için çok değerli olan kitaplaştırma başarısı nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürümüz BahaettinKabahasanoğlu’naiçten teşekkürler.
Sıradan bürokratik çalışmaların ötesine geçerek, görev yaptığı kente alanıyla ilgili kalıcı ve çok kıymetli hizmetler yapıyor. Dilerim bu konuyu dikkatle izlemesi gereken yerel yönetimler için de örnek olur; yıllardır ihmal edilen “ Kent Kitaplığı “ sorununun çözümü için de çalışma başlatır.
HARUN ARSLAN