Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen “İş Hayatında Fırsat Eşitliği” söyleşisine katılan SEPAŞ Enerji’nin kadın yöneticileri, öğrencilere şirkette çalışanlara yönelik yapılan fırsat eşitliği çalışmalarını anlattı.

Yüzde 40 kadın çalışan oranıyla önemli bir atılım yapan Sepaş Enerji’nin kadın yöneticileri, Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen “İş Hayatında Fırsat Eşitliği” söyleşisine katıldı. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye Sepaş Enerji Kurumsal Gelişim ve Satın Alma Müdürü Ebru Şahan ile Sepaş Enerji Pazarlama Müşteri Yönetimi Kurumsal İletişim Müdürü Oya Seçkinler katılım gösterdi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Emel Baştürk, fırsat eşitliği hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Kadınlar ve erkekler olarak dünyaya geliyoruz. Toplumda kadın ve erkeklere ait rollerin ve davranış biçimlerinin, duygu durumlarının biyolojik durumumuzun bir sonucu olmadığını, aslında toplumsal yaşam içerisinde öğrendiğimiz davranışlar olduğunu ifade etmemizi sağlayan bir kavramdır. Biyolojik olarak kadın ve erkekler birbirlerinden farklıdır, bunu inkar etmiyoruz. Çünkü farklılık eşit haklar talep etmemizin önünde bir engel değil. Birbirimizden farklıyız, bu sadece kadın ve erkek olduğumuzdan değil birçok alanda öne çıkar. Ama bu farklılıklarımıza rağmen eşit haklar talep ediyoruz. Farklılığımızın aynı haklara erişmemizde bir engel olmasını umuyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan Oya Seçkinler ise Sepaş Enerji’nin çalışmalarında fırsat eşitliği konusunun nasıl doğduğunu anlatarak, “Ben ve beraberimde görev aldığım arkadaşlarım, SEPAŞ Enerji’nin ulaşmak istediği yolu, bu yola giderken hangi aşamalardan geçeceğini sıkça tartışıyoruz. Koca bir şirketin bütün planını buna göre oluşturuyoruz. Aslında hepimiz SEPAŞ Enerji’nin birer müşterisiyiz. Biz yaklaşık 1.7 milyon insana elektrik tedarik eden, bir elektrik perakende kurumuyuz. Dışarıdan bakıldığında elektrik satıyoruz, fatura kesiyoruz. Ama bizim fırsat eşitliliğini bu kadar savunmamıza başladığımız nokta 2018 yılının başı oldu. Aslında biz şirketin vizyonunu konuşalım diye çalıştaylar yapıyorduk. Bu çalıştaylardan birisinde ortaya SEPAŞ Enerji’nin yerel bir şirket olsa da hedefinde ulusal bir şirket olduğu ortaya çıktı. Bu yolda yanımıza aldığımız değerlerimiz var. Bu noktada hayatın her noktasına değinmemiz gerektiğimiz ortaya çıktı” diye konuştu.

Ebru Şahan ise yürüttükleri projelerle tüm çalışanların “gelenekselin dışındaki” departmanlarda da görev alması konusunda fırsatlar oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. Şahan, Sepaş Enerji’nin fırsat eşitliği politikası doğrultusunda, eşitlik ve adalet ilkelerine sadık kalarak, tüm çalışanlarına hakkaniyetli bir şekilde yaklaştığını ifade etti. Sepaş Enerji’de kadın ve erkeklerin istihdama erişim, işe alınma ve terfi konularında eşit fırsata sahip olduğunu belirten Şahan, herkes için sağlıklı güvenli saygılı çalışma koşulları oluşturma çalıştıklarını ifade etti. Şahan düzenli aralıklarla performans değerlendirmeleri yaparak, iş başında öğrenme fırsatları sunarak çalışanların sürekli gelişmelerine fırsat tanıdıklarını belirterek, özellikle kadınların mesleki gelişimlerini ve iş özel hayat dengesini sağlamalarına destek olmak için şirket bünyesinde “Enerjik Kadınlar Grubu” kurduklarını da sözlerine ekledi.

Katılımcıların sorularının cevaplanması ile devam eden söyleşi, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
Kaynak: iha