Şimdi Ak Parti’nin önünde Mersin için yeni bir fırsat var.
Ya düğme bu defa doğru iliklenecek, Mersin doğru okunacak yada eski düzen sürecek. Tabii burada acaba düğmenin doğru iliklenmesi ve Mersin’in doğru okunması istenip istenmediğini sorgulamak gerekir.

Yıllar önce distribütörlüğünü yaptığım bir uluslararası firmanın yeni başarılı genel müdürüne başarısız pazarlama müdürünü neden hala görevde tuttuğunu sorduğumda “Ona fikrini soruyoruz, doğruyu bulmak için söylediğinin tam tersini yapıyoruz” demişti. Bu sözü yıllarca unutmadım ve güncel yaşamda sayısız örneğini gördüm.

Şimdi İl Başkanlığı sorununda ve Ak Parti’nin Mersin’deki durumunda adeta benzer bir uygulamanın olduğunu görüyorum.
Bugüne kadar yapılanların çoğunun yanlış olduğu elde edilen neticelerle görüyoruz. Demek ki tam tersinin yapılması gerekiyor.
Seçim çalışmaları yapılan bölgeler, hedef kitle, Mersin’in yapısı hepsi yanlış değerlendirilmiş, çalışmalar yanlış yapılmış. Bazen bilmeden iyi niyetle, bazen de bilerek kasti olarak.
Herhalde başarılı olunması için yeni bir başlangıçla farklı bir siyaset izlemek gerekiyor. 

Bir seçim anısını hatırlıyorum;
Geçmişte bir gün, bir Büyükşehir Belediye Başkanı, bir İl Başkanı ile bir İlçeye ilk seçim gezisini yapıyor. Bu gezinin ilk olması dolayısıyla çok görkemli olması isteniyor.
Bir İl Yönetiminden; 
kalabalık partililerden oluşan bir konvoy,
bir seçim otobüsü, 
otobüste anons yapacak bir kişi,
bir basın ekibi    
organize etmesi isteniyor, daha doğrusu bekleniyor ve de bunun gerçekleşeceğine güveniliyor……..
Bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir İl Başkanı hazırlıkların tamamlanmış olduğunu düşünerek yola çıkıyorlar.
Yolda konuşurlarken sırasıyla bir seçim otobüsünün yollanmadığı, bir anons yapacak kişinin olmadığı, bir basın ekibinin bulunmadığı ve sonunda da bir konvoy düzenlenmediği anlaşılıyor.
Herhalde yorum yapmaya gerek yok…
Fakat insan Ak Parti bu kentte seçim kazanmak istemiyor diye düşünmeden kendini alamıyor.

Ak Parti’nin başarısında en büyük engel eski yapının devamı bir yapının tekrar oluşmasıdır. Bugüne kadar yıllardır aynı yapının oluşmasında yalnızca Ak Parti yetkililerinin etkili olduğunu söyleyemeyiz. Mersin’de aslında farklı siyasi görüşlerden ve gruplardan kişilerin bu kentte yıllardır ortak bir birliktelikleri olduğunu biliyoruz. Bu grubun bazı zamanlarda İl Başkanlığı seçiminde etkisi olduğunu inkar edemeyiz. 
Fakat Mersin’de yeni yerel yönetimle yeni bir dönemin başladığını söylemeliyiz. Henüz 15 yıllık önceki dönemin rahatlığındaki kentin her siyasi görüş ve gruptan abileri tam olarak yerlerini belirleyemediler ve yeni bir grup oluşturamadılar. 
Bugüne kadar eski dönemde CHP yerel yönetimi ile yakın ilişkide olan ve sürekli Ak Parti ve MHP aleyhinde olanlar şimdi yerel de MHP ye yakınlaşarak orada bir yer tutma ve bir taraftan da merkezi bürokrasi ile yakınlaşma çabası içerisindeler.
Özellikle bu her devrin kenti geliştirmeyen ama kendileri sürekli gelişen abileri bu defa kentin kaderinde etkili olabilecekler mi.    

HARUN ARSLAN