Osmanlı geleneğinin tekrar popüler olmasıyla birlikte gün yüzüne çıkan ve koleksiyonerlerin daimi gözdesi olan tespih, dolandırıcılar için de fırsat haline geldi.

Üretildiği malzemelere göre farklılık gösteren el yapımı, özel tasarım tespihler, koleksiyonerler tarafından ilgiyle takip ediliyor fakat fahiş fiyatlara ulaşabilen bu özel ürünler, dolandırıcılara da davetiye çıkarıyor. Yeni başlayanların canını sıkan dolandırıcılar, koleksiyonculuğun başındayken heveslerini kırıyor ve bu durum onları bırakma noktasına kadar getiriyor.

Yaklaşık 10 yıldır tespih tasarımı ve üretimi yapan usta Ümit Taner Kiraz, bu geleneğin yeniden popüler olması sebebi ile artan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek koleksiyonerle ve bu alana ilgi duyanları tavsiyelerde bulurdu. Kiraz, "Koleksiyonerlerin yaşadığı büyük sıkıtılar var ne yazık ki. Çok hevesle başlıyorlar, ama sonradan farklı olduğunu düşündüğü için satın aldıkları tespihlerin özel bir ürün olmadığını öğrendiklerinde hayal kırıklığı yaşıyorlar. Hatta koleksiyonerliği bırakma aşamasına dahi geliyorlar” şeklinde konuştu.

Aldanmamak için işin ehlinden tavsiye alın

Bu gibi durumları yaşamamak için ustalarla irtibat halinde olup ürünleri bu işin ehli olan kişilerden almalarını tavsiye eden Kiraz, yeni başlayanların tespihin değerini ölçmede başarısız olduklarını ve bilen birilerinden yardım alarak bu gibi durumların engellenebileceğini belirtti. Antika değerindeki 1930’lu yıllardan kalma objelerden yaptığı tespihlerle tanınan Ümit Taner Kiraz, “Biz de sentetik ürünler kullanıyoruz, ama bizimkiler antika değeri taşıdığı için diğerlerinden daha değerliler. Şu an bu tarz tespihleri yaparken şimdinin sentetik malzemeleriyle yapıyorlar. Bu yüzden koleksiyonluk bir değer taşımıyor. Bunu bilen fırsatçılar da değerli olduğunu söyleyerek yüksek meblağlara satış yapıyorlar” diyerek tespih yapımında sentetik ürünler, doğal taşlar ve fildişi gibi pek çok ürünün kullanıldığını, bilinçli ve dikkatli alışveriş yapılması gerektiğini belirtti.
Kaynak: iha