İçişleri Bakanlığı’nca “2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilmesiyle birlikte “Karayolu Trafik Güvenliği Günü" ve "Karayolu Trafik Haftası” etkinlikleri kapsamında Samsun’da vatandaşlar, özel simülasyon aracına binerek emniyet kemerinin önemini anladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından “2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi. Bu nedenle, 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan “Karayolu Trafik Güvenliği Günü” ve “Karayolu Trafik Haftası”; “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganı ve “Yaya Öncelikli Trafik Güvenliği” teması çerçevesinde Samsun’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

“Emniyet kemerini takma konusunda Samsun Türkiye birincisi”

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, trafik kazaları açısından Türkiye’nin dünyada 5. sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye’de her 30 saniyede bir trafik kazası meydana gelmekte. Her gün ortalama 20 vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve yüzlerce vatandaş yaralanmaktadır. Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Bölge Müdürlükleri ekiplerince 2019 yılının ilk 4 ayında yapılan kontrollerde trafik kazalarında yüzde 30 azalma görülmektedir. Emniyet kemerini takma konusunda ise Samsun yüzde 80 oranında Türkiye’de birinci sıradadır” dedi.

“Yanlış anlaşılmalar sebep oldu”

İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, 2019 yılının yaya öncelikli trafik yılının ilan edilmesi ile birlikte yaya ve okul geçitlerindeki geçiş hakkının yanlış algılandığı ve bu durumun kazalara ve istenmeyen durumlara yol açtığını ifade ederek, “Bu yanlış algılamanın ve meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla vatandaşlarımızın yaya ve okul geçitlerinde daha duyarlı davranmaları, araç sürücülerinin ışıksız okul ve yaya geçitlerinde önceliği ve ilk geçiş hakkını yayalara vermeleri, yayaların ise ışıklı kavşaklarda kendilerine kırmızı ışık yanıyor ise bu ışıklara uymaları gerekiyor” diye konuştu.

“Belirleyici faktör sürücüdür”

Her yıl düzenlenen Trafik Haftası’nın, her yaşta vatandaşın dikkatini trafik ve trafik güvenliği konusu üzerine çekerek bu konuda daha duyarlı toplum oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Mustafa Demir, ayrıca şu açıklamayı yaptı:

"Trafik kurallarına uymak insanın kendine ve çevresine duyduğu saygının bir tezahürüdür ve medeni bir insan olmanın gereğidir. Şunu asla unutmamalıyız ki uyulan her kural bizi hayata bağlar. Trafikte en önemli unsurun insan olduğu, yolun durumuna, araca ve yol güvenliğine, azami dikkati gösterecek sürücülerin, trafiğin belirleyici faktörü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. 2019 yılının yaya öncelikli Trafik Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2019 yılı trafik haftasının teması da, ’Trafikte yaya önceliği’ oldu. Başlatılan bu proje oldukça önemli. Çünkü yayalar trafikte korunmasız faktörler. Projenin önemini toplumun her kesimine, sürücülere, yolculara, çocuklara gençlere herkese anlatmamız lazım. Bu bilinci tüm vatandaşlarımızda oluşturmamız lazım. İnşallah Trafik haftası da buna vesile olacak."

"Düğünlerde korna ve konvoya son verelim"

Samsun Valisi Osman Kaymak ise öncelik yayanın sloganıyla yayalara geçiş üstünlüğü veren çalışmalar yaptıklarını, bu konuda çok ciddi sonuçlar aldıklarını ve trafik kazalarında yüzde 30’a yakın azalma olduğunu söyledi. Düğün konvoylarında hem korna çalınmakta hem de trafiğin tehlikeye düşürüldüğünü ifade eden Vali Kaymak, "Korna çalmak medeni toplumlarda olmayan bir şey. Siz kornaya basıyorsanız geri kalmış toplum görüntüsü veriyorsunuz. Çok mecbur kalmadıkça lütfen kornalara basmayalım. Düğünlerdeki konvoyları ise artık kaldıralım. Büyük bir gürültü oluyor konvoyla birlikte. Artık bu düğün konvoylarına mümkün olduğu kadar son verelim" şeklinde konuştu.

Vatandaşlar emniyet kemeri takmanın önemini anladı

Etkinlikler çerçevesinde Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü’nce özel olarak hazırlanan simülasyon aracın içine binen vatandaşlar emniyet kemeri takmanın önemini anladı. Trafik Polisleri koordinesinde gerçekleştirilen etkinlik ile vatandaşlar 360 derece dönen özel simülasyon aracına emniyet kemeri takarak ve takmayarak bindi. Emniyet kemeri takan vatandaşların araç içerisinde savrulmadığı, emniyet kemeri takmayan vatandaşların ise dönen aracın içerisinde sağa, sola, öne ve arkaya doğru savrulduğu gözlendi.

Simülasyon araca binen Adem Algül, “Emniyet kemeri takmayacağımız zaman öleceğimizi, taktığımız zaman ise herhangi bir zarar görmeden araçtan ineceğimizi anladım. Bu sayede emniyet kemerinin de önemini anladım” dedi.

Simülasyon aracına binen Uğur Daş ise, “Emniyet kemeri gerçekten hayat kurtarıyor. Kemersiz denediğimde takla attım. Kemer takılı olduğu zaman ise hiçbir şey olmadı. Yaşamak istiyorsanız emniyet kemerinin önemi çok büyük” diye konuştu.

Etkinliklere ayrıca, İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğlu, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu ve emniyet çalışanları katıldı.
Kaynak: iha