oli, biber, turp, pancar gibi sebzeler bu dönemde tüketilebilir.

- Farklı renklerde meyve ve sebze tüketmek bu dönemde vitamin, mineral ve antioksidan alımı için önemlidir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olan antioksidan içeriği yüksek besinlerin başında böğürtlen, ceviz, çilek, enginar, ahududu, yaban mersini, karanfil gibi besinler gelmektedir bu dönemde antioksidan içeriği yüksek olanları tercih edebilirsiniz.

- Raf ömrü daha uzun olanları tercih etmek isterseniz de kuru sebze ve meyvelerde bu dönemde tüketilebilir. Kuru meyveleri tüketirken şeker ilavesiz olmasına ve porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

- Obezite cerrahisi sonrası yeterli proteini alabilmek için meyve ve sebze tüketirken meyveleri yoğurtla, sebze yemeklerini etli olarak tercih ederseniz protein değeri arttırmış olursunuz.

SIVI ALIMINA ÖNEM VERİN

- Obezite cerrahisi sonrası günde en az 6-8 bardak su tüketilmedir.

- Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kafein tüketimi arttığı zaman, sıvı kaybı görülebilir ve uyku düzeni olumsuz yönde etkileyebilir. Bitki çayı olarak kuşburnu, ıhlamur bu dönemde tercih edilebilir.

- Ayrıca ameliyat sonrası katı-sıvı ayrımına dikkat edilmelidir.

KORONAVİRÜSE KARŞI BUNLARDAN UZAK DURUN

- Endişe ve stres sebebiyle bu dönemde karbonhidrat tüketme eğilimi artabilir. Kilo verimini olumsuz etkilemesi ve mide kapasitesi sınırlığı olduğundan yeterli protein alımını sağlamak için karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası uygun dönemde karbonhidrat tüketirken sağlıklı olan lif içeriği yüksek olan yulaf, tam tahıllar gibi karbonhidratlar tercih edilmeli, rafine edilmiş karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

- Bağışıklık sistemini desteklenmesi için çok fazla bal tercih edilmeye başlandı. Emilim kusuru olan ameliyatlar (gastrik bypass gibi) sonrasında bal, pekmez, reçel gibi basit şekerler dumping sendromuna neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.

- Şekerli, çikolatalı atıştırmalıklar yerine meyveler tercih edilebilir.

- Obezite cerrahisi sonrası önerilmeyen gazlı ve şekerli içeceklerden bu dönemde de uzak durulmalıdır.

- Meyve suları yerine meyvenin kendisini tercih edilebilir.

- Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

- Tuz tüketimi günlük 5 gramı yani yaklaşık bir çay kaşığını geçmemelidir.

Editör: Barış Köksal