Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesi ile Japonya arasındaki ihtilafları tartışması ve ilişkileri geliştirmek için çalışılması gerektiğini belirterek iki ulusu "en yakın komşular ve en önemli ortaklar" olarak niteledi.

Japonya ve Güney Kore ilişkilerinde tarihi ihtilaflar nedeniyle zor bir dönemden geçilen bugünlerde, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Japonya’ya yönelik olumlu mesajlar verdi. Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Japonya’nın ülkedeki görev süresi dolan Güney Kore Büyükelçisi Tomita Koji’yi kabul eden Moon’un, iki ülkeyi Kuzeydoğu Asya ve dünyada barış ve refahın tesisi için birlikte çalışması gereken en yakın komşular ve en önemli ortaklar olarak tanımladığı belirtildi. Her iki ülkenin çözülemeyen meseleler hakkında konuşması gerektiğini ifade eden Moon, geleceğe yönelik yapıcı ilişkileri hızla yeniden tesis etmek için çalışılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Güney Kore’nin yeni Japonya Büyükelçisi Kang Chang-il ile de bir araya gelen Moon, Kang’ın iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sunmasını umduğunu ifade etti.

İkili ilişkilerde zor dönem

Tarihi ihtilaflar nedeniyle Japonya-Güney Kore ilişkilerinde gerginlik sürerken Güney Kore’de bir mahkeme geçtiğimiz hafta tarihi bir karara imza atmıştı. Japonya’nın savaş zamanı uygulamaları nedeniyle 12 kadın ve ailesine tazminat ödemesine hükmeden mahkemenin kararı, 1965’te ikili ilişkilerin normalleşmesiyle sorunun çözüldüğünü savunan Tokyo’nun tepkisini çekmişti.
Kaynak: iha