Husi milislerin meşru Yemen hükumetine karşı isyanı ile başlayan ve Husilere karşı Suudi Arabistan’ın liderliğinde kurulan Arap koalisyonunun desteğindeki Yemen ordusunun Hudeyde şehri ve limanına yaptığı harekatla ilgili olarak bir durum raporu yayımladı.

Yemen’in farklı vilayetlerinde savaş sürerken, Suudi liderliğindeki Arap koalisyonunun desteği ile Yemen Milli ordusu ve direniş güçleri Hudeyde hava alanına yaklaştı. Hudeyde şehrinin bazı bölgelerinde, Dureyhimi bölgesindeki Üniversitesi dahil şehrin birkaç noktasına hava saldırıları sürüyor. Durayhimi, Tuhayat, Beyt el Fakih ve Hays bölglerinden çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Yemen Milli ordusunun Hudeyde şehrine ve limanına karşı başlatılan büyük operasyonundan etkilenen sivillerin sayısının bir önceki haftaya göre artmış olduğuna dikkat çekiliyor. Olayların çoğunun Dureyhimi, Beytul Fakih El tuhayat ve Garrahi bölgelerinde meydana geldiği kaydedildi .

Son Hudeyde operasyonunda 36 aile sevdiklerini kaydetti, hayvanlar telef oldu, çiftlikler tahrip edildi. Beyt el Fakih’in 51 bin 400 aileye ev sahipliği yaptığı belirtildi. Yer değiştiren 400 aileye acil yardım desteği yapıldı. Hudeyde şehri ve bölgesinde 1 Haziran’dan itibaren yer değiştiren 4 bin aileye yardım sağlandı. Dureyhim’de yer değişi yapan yardıma muhtaç 8 yüz ailenin tespit edildiği kaydedildi.

Bazı sivillerin, süren savaş sebebiyle insani yardım alamayacak yerlere taşındığı tespit edildi. Yemen Kızılayı Mandar’da 20 yaralıyı ve iki cesedi bölgeden çıkardı. Yaralılar Hudeyde şehrindeki hastaneye kaldırıldı.

Bölgeye gönüllü olarak dönmek isteyen 200 kişinin dönüşü şartların uygun olmaması sebebiyle durduruldu . Hudeyde limanının açık kalmaya devam ettiği, buğday yüklü gemilerini boşaltmak için bekledikleri kaydedildi. İnsani yardım gemilere yüklerini boşaltmak için bazı gemilerin bekledikleri listeye eklendi.
Kaynak: iha