Altının yükselişi aralıksız olarak devam ediyor. Yeni haftaya rekorla başlayan altının ons fiyatı 2011 yılında 1.921 dolar ile gördüğü zirveyi aşarak 1.944 dolara çıktı ve yeni rekoruna ulaştı. Altının gram fiyatı ise sabah saatlerinde 428 lirayla tarihi rekorunu tazeledi. Saat 09.30 itibarıyla gram altın 325,5 liradan işlem görüyor.

ÇEYREK VE CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?
Aynı dakikalarda çeyrek altın 698 lira, cumhuriyet altını da 2.844 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise 1.933 dolar seviyesinde bulunuyor.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
Yatırımcılar, birçok ülkede hızla artan yeni Kovid-19 vakaları nedeniyle, ekonomide yaygın bir şekilde yeni kapanma ve kısıtlamaların gelebileceğine ilişkin endişelerle, başta altın olmak üzere güvenli liman sayılan yatırım araçlarına yöneldiler. Altının 2020 yılında yeni zirve düzeye yükselmesinde, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Asya'nın önde gelen ülkeleri olmak üzere dünyanın en büyük merkez bankalarının, Kovid-19 krizinin atlatılması için geliştirilen destek paketleri için büyük miktarlarda para basarak piyasaya sürmeleri etkili oldu.

PİYASALAR VERİ GÜNDEMİNE ODAKLANDI
Analistler, bu haftanın gündeminde, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) çarşamba günü açıklayacağı 2020'nin üçüncü Enflasyon Raporu, yurt dışında ise Fed'in faiz kararının yanı sıra, perşembe ABD'de ve cuma günü Euro Bölgesi'nde büyüme verilerinin öne çıktığını ifade etti.

Editör: Barış Köksal