Yerel seçimlerin ardından gelen Ramazan ayı , mevsimin en sıcak aylarından birinde tutulan orucun ardından yaşanacak olan bayram.bayram sonrasında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi.. 
Soma!! 13 Mayıs 2014'te  Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia..Evlere ve yüreklere düşen ateş!Babasız kalan çocuklar, eşini kaybeden kadınlar, evladını yitiren ana babalar..
İsrail- Filistin savaşında sivillere yönelik yapılan saldırılarda gelinen son nokta, çocuk katliamları üzerine ilan edilen 3 günlük yas.. Dünya durmuş İsrail’i seyrediyor! İsrail’ in yaptıklarına “Savunma Hakkı” diyebiliyor! Ramazan ayının bitmesine ve ardından yaşanacak olan bayrama sayılı günler kala bizi bayrama götürecek olan yolda durum içler acısı. 
Soma’ da , faciadan sonra ki ilk bayram.. Nasıl bir bayram yaşanacak ?Anladınız ne demek istediğimi.. 
Sevdiklerimizin yanımızda olduğu her an bayram aslında..
Kırkın üzerinde olanlar , çocukluklarında yaşadığı bayramları hatırlayabiliyor hala.. Ya onların çocukları ve torunları için öyle mi ya..
Bundan bir kırk yıl sonra ,belki de daha az bir zamanda şimdiki nesil için sadece tatil olarak yaşanacak bayram günleri.. 
Gelecekte bayramlar adına bugünü de arayacak hale mi geleceğiz?  
Çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan, tüketim kapasiteleri yüksek olan nüfusun yüzde 15'i bayramlarda tatil yapıyormuş.74 milyondan hesaplarsak 11 milyon insan eder. 
Demek ki 63 milyon hala bayramda bayram yapıyor. 
Eskiden bayramlarda eli öpülen büyüklerin çocuklara verdiği bayram harçlıkları.. Küçük bir ayrıntı gibi görünen bu ödüllendirme aslında çocukların dünyasındaki ikinci bayramdır. Büyüklerin ellerini öpmek ayrıca bayramlarda büyükleri ziyaret etmeye özendirme ve bu geleneği geleceğe taşıma anlamına da gelir.
 Güçlü bir toplumsal yapının oluşturulması, öz değerlerine bağlı, çalışmayı, güzel ahlaklı olmayı ilke edinen erdemli kuşaklar yetiştirilmesi ile mümkündür. 
Bu da kişi ve toplum yaşamında çok önemli bir yeri bulunan bayramları, çocuklarımıza anlamına uygun biçimde yaşatırsak mümkün olur.
 Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, yardımlaşma, dayanışma ve hoşgörü duygularını benimsettiğimiz sürece, bayramlar daha da anlamlı yaşanır.
Daha da anlamlı bayramlar adil gelir dağılımıyla insanların ekonomik problemleri çözülerek yoksulluk ortadan kaldırılırsa, adil bir hukuk sistemi sayesinde herkes birbirlerinin hak ve hürriyetlerine riayet eder, haklıya hakkı verilir, haksıza haddi bildirilirse yaşanır! 
İnci Tulunay 22/07/ 2014