TED Ankara Koleji, 50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda beş ödül kazandı. Biyoloji dalındaki “Lületaşı ve Yumurta Kabuğu ile Yapay Kemik Dokusu Üretimi” konulu proje ise dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge finali 28 Şubat’ta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Yarışmada TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’nden Tan Elçin, ‘Lületaşı ve Yumurta Kabuğu ile Yapay Kemik Dokusu Üretimi’ adlı proje ile biyoloji dalında birincilik, Ada Yıldırım ve Selin Öykü Tanören ‘Eymir Gölü Su Kalitesinin Scenedesmus Türü Mikroalg ile İyileştirilmesi’ adlı proje ile kimya dalında birincilik ödülü alarak yarışmanın Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Yüz projenin yer aldığı bölge finalinde biyoloji dalında bölge ikinciliği ve üçüncülüğü, sosyoloji dalında da bölge ikinciliği yine TED Ankara Kolejine verildi.

TED Ankara Koleji Bilim İnsanı Yetiştirme Programı’nda öğrenim gören 11. sınıf öğrencisi Tan Elçin, biyoloji dalında kendisine birincilik ödülü getiren ve dünyada bir ilk olan projesi ile ilgili olarak, “Projemde 3 boyutlu biyoyazıcı kullanarak yumurta kabuğu, lüle taşı, kemik mizenkimal kök hücresi ve de jelatin biyokompozifi kullanarak yapay kemik dokuları ürettim. Özellikle bu yapay kemik dokularının kullanım alanı ağır kemik hasarları, iyileşmeyen kemik hasarlarında tıbbi bir açılım, bir gelişme olabilir. Bu projede özellikle öz kaynakların kullanımı, atıkların değerlendirilmesi gibi konularda özellikle çaba sarf ettim. Ve geleceğe yönelik, yapay organ teknolojisine yönelik bir çalışma olarak TÜBİTAK’a projemi sundum” ifadelerini kullandı.

Aynı programda öğrenim gören ve kimya dalında bölge birincisi olan Ada Yıldırım ve Selin Öykü Tanören ise, projelerini hazırlarken Eymir Gölü’nün su kalitesini iyileştirme amacından yola çıktıklarını belirterek, “Çevremizdeki önemli su ekosistemlerinden biri olan Eymir Gölü’nün su kalitesini iyileştirmek için mikroalglerin etkisini inceledik ve deneyimiz sonucunda mikroalglerin su kalitesine olumlu etkileri olduğunu öğrendik. Bu yüzdende de gerçek hayata taşımak için bir sistem tasarladık” dediler.
Kaynak: iha