Atılım Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Günleri hazırlık çalışmaları başladı.

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler ve aileleri doğru bir gelecek planı çizmek adına üniversite ziyaretlerine başladı. Tercih yapacak öğrenciler ve velilerin kafasındaki tüm soru işaretlerini gidermek için, Atılım Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Hayata Atılım Grubu ile gerçekleştirilen hazırlık toplantısında bir konuşma yapan Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Eftal Erel, yapılan tüm bu çalışmaların amacının tercihte bulunacak öğrencilerin ve velilerin tüm merak ettikleri konuları aydınlatmak olduğunu belirtti. Erel, "Çok karışık bir süreç, çok yoğun bir süreç ve hakikaten Türkiye’de belki yaklaşık olarak aile ve çevreleriyle beraber 10 milyona yakın insanı ilgilendiren bir süreç. Dün itibariyle açıklandı. İlk defa bu sene uygulanacak olan bir puan söz konusu. Dolayısıyla üniversitelerin bu konuda öğrencilere doğru mesajları, doğru yöntemleri ve meslek seçimindeki, kariyer hedefleriyle ilgili olan kısmı da iyi anlatabilmeleri gerekiyor. Bu sebeple öncelikli olarak üniversite içerisinde kendimiz programladık. Birtakım tanıtım iletişim çalışmalarını yaptık. Aslında tanıtım ve tercih günlerinde üniversitemizi farklı kılan en önemli değerlerimiz öğrencilerimiz. Yaklaşık 120 civarında Hayata Atılım Grubu öğrencisiyle de mihmandarlık yapmak amacıyla kendilerine eğitim veriyoruz. Üniversitemize gelen tüm adayları bilgilendirip kendilerine kariyer hedefleriyle ilgili, tercihle ilgili, Atılım Üniversitesiyle ilgili akıllarında olan bütün soruların cevaplarını vermeye çalışacağız" diye konuştu.

"Tüm adaylara ve anne babalara sesleniyorum; mutlaka birlikte üniversitelerin ziyaretlerine gelsinler"

Hazırlık tanıtım günlerinin 10 yıldan beri yapıldığını kaydeden Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Eftal Erel konuşmasını şöyle sürdürdü:

"10 yıldır bu işi yapıyoruz. Çok başarılı çalışmalar yapıyorlar .ÖSYM Şubat ayındaki deklarasyonuyla 31 Temmuz’da sınav sonuçlarının açıklanacağını söylendi ve bugün açıklandı. YÖK kısa bir süre önce vakıf üniversitelerinin raporunu açıkladı. Dolayısıyla her iki kurumun yönlendirmeleriyle ve üniversitelerin tanıtım tercih günlerinde kendilerini anlatabilme fırsatını tanıyabilmelerinden dolayı böyle bir organizasyon yapılıyor. Oldukça başarılı, aileler için, adaylar için. Çünkü almak istediğin, yapmak istediğin neyse meslek olarak ya da düşünce olarak hepsini ortamında görebiliyorsunuz. Bu çok kıymetli. Tüm adaylara ve anne babalara sesleniyorum; mutlaka birlikte üniversitelerin ziyaretlerine gelsinler. Üniversiteler bu süreç içerisinde Cumartesi Pazar da dahil olmak üzere hizmet vermeye devam ediyorlar. Tanıtım ve tercih günleri dediğimiz süreç şu; önce biz kendimizi tanıtacağız, tanıttıktan sonra da tercih edilebilir olacağız. Dolayısıyla da buna göre sistemi kurduk. Uygulama üniversiteler tarafından destekleniyor. Atılım Üniversitesi tanıtım günlerine, bilgi almak isteyen herkesi burada ağırlamak istiyoruz."

"Tanıtım ve Tercih Günlerinin hazırlığı kapsamında Atılım Üniversitesini diğer üniversitelerden farklı kılan şey nedir" sorusunu yanıtlayan Erel, ’Biz inandığımız doğruları yapıyoruz. Bu uygulama birçok üniversitede yokken hemen hemen her bölümden sayıları birden fazla olan sosyal kanıt olarak değerlendirdiğimiz, üniversitesini aidiyetle, üniversitesinin değerlerini bilerek anlatabilen genç kardeşlerimizle beraber çıktığımız yolun 10. yılındayız. Onların mihmandarlığı çok önemli. Kendilerine de söylüyorum; bu sürecin en önemli kişileri sizsiniz. sizlere çok soru sorulacak, bu soruların cevaplarını siz bildiğiniz gibi doğru ve bilmediğiniz sorularda mutlaka bir üst yöneticiye veya bilen birine sizi götüreceğim diyerek cevap verecek olmanız. Her yıl yaklaşık olarak 3 bin civarında aile ziyaretçi olarak geliyor. Ama bu 3 bin değil. Yakınlarıyla beraber bu sayı yaklaşık olarak 15 bine yaklaşıyor. Dolayısıyla bu süreç içerisinde gelen konukları ağırlamak, adaylarla ilgilenmek, anne ve babaların adayların kafalarındaki soruları cevaplandırmak, onlarla beraber akademisyenlerin odalarına gitmek, orada kariyerle ilgili sorular sormak, laboratuvar ve benzeri alanların görülmesini sağlamak ardından da tercih danışmanlarıyla değerlendirme yapmak rutinimiz. Fark oluşturur muyuz bilmiyorum ama gelen ailelerden edindiğimiz tecrübeler, bizi çok takdir etmeleri ve bu işi iyi yapıyorsunuz demeleri" açıklamalarında bulundu.

"Hiçbir meslek bir mesleğin alternatifi değildir"

Tercih ve tanıtım günlerinin amacı ve önemine değinen Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Eftal Erel, birçok mesleğin tanınmadığını, bazen medyanın ya da farklı kişilerin yönlendirmeleriyle değişik mesleklerin popülarite kazandığını belirtti. Erel, "Aslında tüm bunların hepsinin doğru olduğu şey insanların bilerek, görerek hatta dokunarak hissederek bunu anlayabilmeleri. Üzerinize giydiğiniz bir tişörtü bile denemeden almıyorsunuz. Meslek seçmeye geliyorsunuz ve hiçbir meslek bir mesleğin alternatifi değildir. Tıp için sınava girersiniz, sıralamanız tutmuyordur diş hekimi olmak istersiniz. Aynı meslek değildir. İktisatla işletme birbirinden farklıdır. Bugünlerin önemi bu. Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Aday ve ailelerin de bence tüm üniversitelere o fırsatı tanıyıp, tek tek dolaşıp soruları sormaları ve ikna edici cevabı, sosyal alanı, olanakları ve benzeri şeyleri gördükleri üniversiteyi tercih listesine yazmaları en doğru olan şey" değerlendirmelerinde bulundu.

Erel son olarak tercih sürecinin çok zor bir süre olduğunu ve en zor sürecin yeni başladığının altını çizerek tüm adaylara başarılar diledi.

Toplantıda neden Atılım Üniversitesini seçtiğini anlatan Atılım Üniversitesi Fen Edebiyat Bölümü Psikoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Tutkunur Ünlü, "Atılım Üniversitesinin eğitim dilinin yüzde 100 İngilizce olması ve akademik kadrosu aynı zamanda lisans ve lisansüstü eğitim olanakları beni cezbetti. Tercih yapacak öğrencilere şunu söylemek istiyorum; aynı süreçten bizler de geçtik. Bizlere güvensinler. Tanıtım günlerine kesinlikle katılsınlar. Akıllarında hiçbir soru kalmasın’’ dedi.

Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyan Şevval isimli bir öğrenci ise ’’Tanıtım günlerinde öğrenciler yakınlarıyla beraber geliyor. Hangi bölümü düşündüklerini öğreniyoruz. O bölümde okuyan bir öğrenciyle birlikte görüşmelerini sağlıyoruz . Eğer isterlerse bölüme geçip akademisyenlerimizle görüşme yapıyorlar. Kampüsü gezdiriyoruz. Sormak istedikleri sorular varsa biz öğrenciler olarak onlarla konuşuyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

Atılım üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Tutku Altınkol ise tercih sürecinde çok kararsız kaldığını fakat Atılım Üniversitesinin tanıtım günlerine geldikten sonra burada okumaya karar verdiğini söyledi.

Kaan isimli psikoloji bölümü öğrencisi de İzmit’ten Atılım Üniversitesine geldiğini belirterek, "Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. Tercih sürecinde biraz zorlandım sonuçta il dışındaydım. Tercih döneminde Ankara’ya gelip üniversiteyi ziyaret ettim. Psikoloji bölümündeki hocalarım ve arkadaşlarım sayesinde yeteri kadar bilgi aldım ve bu üniversiteyi seçtim" dedi.

Tercih ve Tanıtım Günleri kapsamında Atılım Üniversitesini akademik anlamda değerlendiren Atılım Üniversitesi Rektörü Yıldırım Üçtuğ, ’’Türkiye’de herhangi bir alanda herhangi bir sırada ilk 100’e giren başka hiçbir üniversite yok. Bu da gerçekten bizler için çok gurur verici bir gelişme’’ dedi.

Üniversite yöneticilerinin ve akademik kadronun da katılımıyla tercih döneminde nasıl bir yol izleneceğinin anlatıldığı toplantı gerçekleşeceğini belirten Atılım Üniversitesi Rektörü Yıldırım Üçtuğ, ’’Şu anda öğrencileri için çok heyecanlı günler. Gelecek yaşamlarını şekillendirecek bir tercihte bulunacaklar. Bilgiye ihtiyaçları var, bilgi almak istiyorlar. Üniversitemiz de bu konuda öğrencilere ve ailelere hem üniversitemiz konusunda hem de seçmeyi düşündükleri meslekler konusunda bilgi vermek için hazırlanmış bulunuyoruz. İki hafta sürecinde bütün öğretim üyelerimiz, bölüm başkanlarımız üniversitede olacaklar. Gelecek adaylara ve onların ailelerine Atılım Üniversitesini ve tercih etmeyi düşündükleri mesleği anlatmaya çabalayacaklar’’ ifadelerini kullandı.

Tüm öğretim üyeleriyle, bölüm başkanlarıyla ve dekanlarla bir toplantı yaptıklarını ve kendilerine bu süreçte neler yapmaları gerektiğini, öğrencilere hangi noktaları vurgulamaları gerektiğini anlattıklarını kaydeden Üçtuğ konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’100’ün üzerinde öğrenci bu süreçte bizlerle beraber olacaklar ve aday öğrencilerimize üniversitemiz hakkında bilgi verecekler. Onlara laboratuvarları ve üniversitelerin diğer mekanlarını gezdirecekler. Gençler bizim söylediğimizden ziyade kendi yaşıtlarının söylediklerine daha çok önem veriyorlar o nedenle öğrencileri kullanmayı arzu ediyoruz. Gönüllü öğrencilerimiz de bizlerle beraber bu faaliyetin içerisinde yer alıyor. Aday öğrencilerimiz karşılayacağız, onlara hangi bölümleri düşündüklerini soracağız, o bölümlere kendilerini yönlendireceğiz, oralarda bölüm öğretim üyelerimiz hazır bulunacaklar. Kendilerine gelen soruları yanıtlamaya çalışacaklar.’’

’’Türkiye’de herhangi bir alanda herhangi bir sırada ilk 100’e giren başka hiçbir üniversite yok. Bu da gerçekten bizler için çok gurur verici bir gelişme’’

Atılım Üniversitesinin U.S. News’in yayınladığı alan sıralamalarında matematik alanında Türkiye’den yer alan tek üniversite olup, dünyada 87. sırada yer aldığını vurgulayan Üçtuğ, ’’Atılım Üniversitesi bu yıl 22. yılını kutluyor. Kurulduğu günden itibaren kendisine bunu hedef seçmiş bir üniversite. Üniversitelerin temelde üç işlevi vardır. Bunlardan bir tanesi eğitim, bir diğeri araştırma, diğeri de topluma hizmettir. Üniversiteler bu işlevlere belli ağırlıklar verebilirler, sadece eğitime ağırlık verebilirler, bir diğeri eğitimin yanı sıra araştırma ve bilgi üretimine de ağırlık verebilir. Atılım Üniversitesi kurulduğu günden itibaren yalnızca eğitim veren bir üniversite olmayacağım, araştırma da, bilgi üretimin de dünya çapında bir üniversite olacağım hedefiyle yola çıkmış ve 22 yılda da bunun sonuçlarını almış durumda. Bu bir miktar başlangıçta böyle bir hedefi koymak ve o doğrultuda ilerlemeye bağlı bir olgu. Öğretim görevlilerimiz araştırma yapıyorlar, yayın yapıyorlar, yaptıkları yayınlar değerli yayınlar, dünya çapında atıflar alıyorlar. Bunların sonucunda da matematik sıralamasında dünyada ilk 100 üniversite içerisindeyiz. Türkiye’de herhangi bir alanda herhangi bir sırada ilk 100’e giren başka hiçbir üniversite yok. Bu da gerçekten bizler için çok gurur verici bir gelişme’’ şeklinde konuştu.

’’Bu başarı Atılım Üniversitesini tercih döneminde nasıl etkileyecektir" sorusunu yanıtlayan Üçtuğ, ’’Atılım Üniversitesi nitelikli bir üniversite oldu. Son birkaç yıl içerisinde herkes tarafından görülmeye ve anlaşılmaya başlandı. Biz Times Higher Education sıralamasında önceki yıl ilk 500’deydik, geçtiğimiz yıl ilk 800 içerisinde yer aldık. Bu sıralamalar 22 yıllık bir üniversite için çok büyük başarı. Bu kadar kısa süre içerisinde bu başarıya ulaşmış olmak önemli diye düşünüyorum. Tercihlerde de öğrencilerin seçimlerinde de bu hususu göz önüne alacaklarını düşünüyorum’’ değerlendirmelerinde bulundu.

Son olarak tercih yapacak öğrencilere ve velilere seslenen Üçtuğ, bu tercihin öğrencilerin yaşamlarını etkileyecek bir tercih olduğunu söyleyerek adayların herkesten bilgi alması gerektiğini fakat son kararı kararı kendilerinin vermesinin daha sağlıklı olacağının altını çizdi.
Kaynak: iha