Atılım Üniversitesi bünyesinde yer alan Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından bu yılki etkinliklerin ve çalışmaların teması regl olarak belirlendi.

Atılım Üniversitesi bünyesinde yer alan KASAUM, yıl içerisinde çeşitli konularda etkinlikler düzenleyerek araştırma ve çalışmalar yürütüyor. KASAUM Müdürü Dr. Öğr. Gör. Aslı Şimşek, çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü elbette ayrı bir öneme sahip. Nitekim 8 Mart, ülke ve dünya çapında toplumsal cinsiyet çalışmalarına ve feminizme daha çok dikkat çekilen bir gün. KASAUM’da yürütülen çalışmalar ile hak talepleri dile getiriliyor, ayrımcılık ve şiddetin her türlü çeşidine karşı bir duruş sergileniyor” şeklinde konuştu.

Etkinlikler Covid-19 nedeniyle tamamen dijital

Bu yıl pandemi sebebiyle yüz yüze etkinliklerin yapılamadığını ancak dijital ortamda devam ettiğini belirten Şimşek, “KASAUM, Covid-19 pandemisi öncesi dönemde her yıl belli bir tema belirleyerek, bu tema altında mart ayı boyunca çok çeşitli etkinlikler düzenliyordu. 8 Mart günü de geleneksel 8 Mart korteji ile Hukuk Fakültesi’nden yola çıkarak, tüm kampüsü slogan ve pankartlarla dolaşıyor ve kortej Atılım Meydan’da düzenlenen 8 Mart Şenliği ile tamamlıyordu. Bu yıl, pandemi koşullarında kampüs içerisinde toplanmak ve etkinlik düzenlemenin riskli olması nedeniyle KASAUM bu yılki 8 Mart etkinliklerini tamamen dijital olarak gerçekleştirdi. Tüm mart ayına yayılan etkinlikler ve katılımlar, Zoom ve Instagram canlı yayınları üzerinden gerçekleşiyor. Ayrıca bu yıl için belirlenen tema üzerinden de bir sosyal medya kampanyası yürütülüyor. Bu dijital kampanya ile kampüs genelinden de daha geniş kitlelere ulaşıp, bir dijital aktivizm örneği ortaya koymak amaçlanıyor” diye konuştu.

Bu yılın teması: regl

KASAUM olarak bu yıl mart ayı boyunca yürütülecek tüm etkinlikler ve dijital kampanya için belirlenen tema ise regl. Bu yıl bu temanın seçilmesinin sebebi hakkında da konuşan Şimşek, “8 Mart için bu temanın seçilmesinin sebebi ise üzerinde konuşulmaya çekinilen, bu nedenle de doğru bilginin üretilmesi ve ulaşılması oldukça güçleşen bir konu olması. Bunun sonucunda da regl olanların sağlık, hukuk ve sosyal psikoloji boyutlarıyla birçok ayrımcılık ve şiddet türüne maruz kalması. Özellikle Türkiye’de cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitiminin ilkokul ve ortaokuldan itibaren olması gerektiği gibi verilmemesi sebebiyle regl deneyimleri hakkında doğru ve bilimsel bilgiye ulaşmakta zorluk çekenler, regle dair toplum içerisinde üretilen birçok kalıp yargı ve mit ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum sosyal, ekonomik ve hukuki yönleriyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmekte, bu nedenle regl ve buna dair talepler, feminizmin hak mücadelesinin önemli bir konusunu oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan kazandıkları ödüllere de değinen Şimşek, “KASAUM, 2016 ve 2018 yıllarında yürütmüş olduğu iki lisan araştırma projesi ile Koç Üniversitesi UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (KOÇ-KAM) ve Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Katkı Sağlayan Üniversiteler yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu” dedi.
Kaynak: iha