Mersin’de resmi kayıtlı yüzlerce dernek var..



Ne işe yararlar diye sorsanız; çoğu sadece tabela derneği.. İçlerinde iyi çalışmalara imza atanları da var; bunları da zaten Valilik protokol listesine almış.. Ama protokol listesinde olduğu için bu derneğin iyi çalıştığı anlamına gelmiyor.!

Bir de derneğin kuruluş amacı ile gelinen noktada hiçbir şey üretmediğini gördüğümüz dernekler var..



Ama herhangi bir sivil toplum örgütünü başarıya taşıyacak kişiler yönetim kadrolarıdır.. Mevcut derneklerin bir çoğuna baktığınız zaman yönetim kadrolarının ‘cebi zengin’ ama ‘fikri fakir’ kişilerden oluştuğunu çok rahat bir şekilde görebilirsiniz..

Zira dernekçilik para harcamayı gerektirir; kimi dernek insanları zorla derneğine üye yapar, üye sayısını arttırmaya çalışır.. Kimi dernek ise derneğe üye olabilmesi için kişilerden ciddi paralar, en az 2 dernek üyesinin referansını ister.!

Kimse kızıp darılmasın ama Mersin’de bir çok dernek muadili varken kurulmuştur..İş derneklerine bakın mesela.!



MESİAD varken, MÜSİAD kurulmuştur.. MÜSİAD VE MESİAD’ın gençlik kolları olmasına rağmen MEGİAD kurulmuştur, MEGİAD’a rağmen TÜGİAD kurulmuştur.. Üstüne yetmezmiş gibi ASİAD’ı da genç bir kadro kurmuştur.!

Son 10 yıl içerisindeki mantar gibi çoğalan derneklere küçük bir örnektir bu tablo..

Sporda da durum çok farklı değil; MİY Taraftarlar Derneği varken, MİY’i sevenler Taraftarlar Derneği kuruldu; yetmezmiş gibi MİY Genç Taraftarlar Derneği kuruldu.. Yetmedi bir de MİY’li İş Adamları Derneği kuruldu..



Baktılar taraftarlar kendileri içerisinde çelişkiye düşüyor; dönemin Valisi ve Emniyet Müdürü çekti kulaklarından.. Şeytanlar Gurubu altında taraftarlar tek çatıda bir araya getirildi..



Hemşeri derneklerine bakın bir de; Mersin Şanlıurfalılar Derneği varken, Birecikliler Derneği, yetmedi Siverekliler Derneği.!

Mardinliler Derneği yetmedi Midyatlılar Derneği çıktı..

Bu kadar dernek ne iş yapar Mersin’de bilen yok.. Sanırım kahvehane açmak için açılan ‘Güvercin Sevenler Derneği’nden bir farkı yok çoğunun..



Hangisi kaç kişiden oluşur, hangisi büyüktür, kimin kaç üyesi vardır, hangi kriterler ile kurulmuş, kaç kişiye istihdam alanı sağlamış, kaç tane proje üretmişler.?

Kısacası koltuk merakı olan evine bir tv koltuğu almamış dernek kurmuş.!

Gelelim istihdam sağlayanların kurdukları derneğe.!

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği.. MODER..

2006 Yılında kurulan derneğin resmi internet sitesinde bin kişiye istihdam sağlandığı yazıyor.. Doğrudur, belki de bu rakam daha fazladır.. Zira her şirkette servis elemanları ile birlikte yaklaşık 50 ila 100 kişi çalışmaktadır..

Dernek kuruluş amacı doğrultusunda hızla ilerlerken, 2006 Yılında kurulan derneğin 3. Başkanı seçilir..

VELİ DOĞAN..

MODER adı altında işlerini çok beğendiğim Penguen Prodüksiyon’a güzel bir dergi hazırlatılır.. 1. Sayının kapağında şirket sahipleri ve yöneticileri ellerinde levyeler ile otomobil tamir ederken bir fotoğraf çekilir kapağa konur.. Oldukça farklı ve başarılı bir iştir..

Basın toplantısı ile yeni yönetim tanıtılır.. Yeni yönetimde şirketlerin Yönetim Kurulu başkanlarının değil, onların veliahtlarının yönetim kurulu üyeleri olan çocuklarının yada şirket sahipleri yerine Genel Müdürlerin ağırlıkta olduğu gözükür.! Yani şirket sahipleri Veli Doğan’ın başkanlığına bir şekilde tepki gösterirler.! Dillendirilmese de.!

İşin bu kısmı bizi ilgilendirmez, bilinçli bir tercih sonuçta.. Belki de gençlerin önünü açmak adına yapılmış pozitif bir ayrımcılık.. Eğer konuya bu zihniyet ile bakılıyorsa da oldukça güzel bir olay..

Gelelim Veli Doğan ile geçen 5 aya.. Veli Doğan görevi devraldığında MODER üç fuar organizasyonu geçirmişti..

Bu güne kadar gelen 2 başkan da fuar açılışlarında otomotiv sektörünün sorunlarını katılımcılara açılış konuşmasında aktarmış, MODER’i tanıtmış, kısacası ev sahipliği görevlerini en iyi şekilde yerine getirmişlerdi..



Çünkü fuarın gerçek sahibi MODER idi.. Peki son otomobil fuarı.!

Mevcut Başkan Veli Doğan’ın konuşması son anda iptal edildi.. Yani ev sahibi konumundaki Veli Doğan fuarda konuşturulmadı..



Yetti mi; yetmedi.! Zira Veli Doğan konuşturulmadığı gibi ayakta kaldı.!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte gelen AK Partili yetkilileri ‘Veli Doğan’ için ayrılmış koltuklardan kaldırmaya kimsenin gücü yetmedi.! Veli Doğan’a MODER üyeleri tarafından bir sandalye getirtildi ve kıyıya kenara bir yere oturtuldu.!

Veli Doğan’ın yüzü asıldı tabi ki.! Kim olsa morali bozulur.. Ev sahibi olduğun fuar açılışında hem konuşman iptal edilsin, hem de ayakta kal.!



Mersin’de ilk kez bir STK’nın böylesine ötelendiğini gördüm ben.. İşte tam bu noktada da şunu söylemek istiyorum ki sadece dernek kurmak, ya da sadece kurulu bir derneğin başına gelip başkanlık yapacağım demek ile olmuyor bazı işler..

Önemli olan o derneğin çıtasını yükseltebilmek; o derneği farklı yerlere taşıyabilmek.! İstihdam alanlarını genişletebilmek, kurduğun derneğin hitap ettiği kitleye faydalı olacak projeler geliştirirken, derneğin karizmasını da zirveye çıkarmak.!

Zira konuşması iptal edilen kişi sadece Veli Doğan değil, kenara sandalye koyulup oturtulan kişi sadece Veli Doğan değil tüm MODER üyeleridir.!

Başkan MODER üyelerini savunamamış, kendi ev sahibi olduğu toplantıda ötelenmiştir.!



STK kolay iş değil; KALDIRAMAYACAĞIN AĞIRLIĞIN ALTINA GİRMEYECEKSİN.!

(STK’lar ile ilgili fikirlerimi önümüzdeki günlerde yazmaya devam edeceğim)