Yıl içerisinde Mersin’de birçok sergi düzenlenir; resim sergisi, fotoğraf sergisi el işleri sergisi vs. 
Kimileri hakkında hafızamızda kırık dökük izler kalır,  çoğu da unutulur gider. 
Ama bazen de öyle bir sergi olur ki özeldir, sıra dışıdır hatırda kalır ve  unutulmaz. 
Üstelik bunlardan bazıları  tek yönlü de değil, birkaç sergi konusu iç içedir, birliktedir. 
Böylesi sunumlar  kentin kültürüne katkı verir; kalıcı estetik duygulara yol açar ve benzer başka sanatsal çabalar için özendirici olurlar.
İşte böyle bir sergi “İğne Oyası ve Fotoğrafın Düeti” adı altında geçtiğimiz hafta yapıldı.
*        *        *
“İğne Oyaları” Mersin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılıyor; “Fotoğraflar” da fotoğraf sanatçısı Mustafa Eser tarafından çekilmiş. 
İğne oyaları çeşitli objelerle birleştirilip, fanus içerisinde çok farklı bir kombinasyon yapılmış. 

Mersin Olgunlaşma Enstitüsü geleneksel Türk giyim ve el sanatlarını araştırmak, geliştirmek, günümüzün teknolojisi ile birleştirerek üretim yapıp kültürümüze katkı vermek amacındadır.
Sergide Çamlıyayla’nın meşhur iğne oyaları tanıtılıyor: Fotoğraflarda da  Torosların endemik bitkileri var. 
Mersinli fotoğraf sanatçısı Mustafa Eser birçok ödülün sahibidir ve kentimizin tanıtımına fotoğraflarıyla ciddi katkıda bulunan değerli bir sanatçımızdır.

Mersin’in bitki örtüsünden hazırlanan “İğneden İpliğe Endemik Bitkiler İğne Oyası” sergisi, Mustafa Eser’in  “Makro Mersin 1001 Çiçek Fotoğraf Albümü“ ile uyumlu bir görsellik sağlamış.Böylece insanelinden çıkma bir sanatsal verim, doğada karşılık bulmuş ve böylece çağdaş sanat bağlamında anlamlı bir ilişkinin altı çizilmiş. Doğaya doğru ve estetik bir kadrajdan baktığımızda, sanatsal verimle ortaya koyduğumuz sayısız imgeyi keşfederiz; ya da tam tersi, sanatsal imge ne kadar soyut olursa olsun, aslında doğada zaten varolanın estetik sunumudur. Bunun tam da çağdaş modern sanatın temeli olduğunu söylemek bile fazla.

Tarsuslu olan Prof. Taciser Onuk’un iğne oyaları üzerine çok değerli araştırmaları vardır. Bir çok makalesi yayımlanmış; “İğne Oyaları” üzerine yazdığı kitap ingilizceye çevrilmiş ve Amerika’da tanıtımı yapılmış.
İngiltere, Hollanda, Çin, Amerika ve Makedonya’da iğne oyası sergileri düzenleyerek  iğne oyalarının uluslararası alanda tanıtımının yapılmasını sağlamış bir sabatçımızdır.

Hep Mersin için tanıtım ve tanıtım materyali ararız ve çok da önemli bir şeylerin olmadığını söyleriz; oysa yalnızca İğne Oyası bile tek başına bölgemizin tanıtımında çok önemli bir değer olabilir.
Öte yandan, benzer başka değerler üzerinde çalışan sanatçılarımız, ressamlarımız, fotoğrafçılarımız, yazarlarımız  olduğunu biliyorum. 
Bunların zaman zaman düzenledikleri sergileri ve ortaya koydukları eserleri lütfen dikkatle izleyelim ve yaşadığımız kentin kültürel ve sanatsal derinliği hakkında bilgi sahibi olalım.
Kentlileşmek, çağdaşlaşmak teknolojik  ve maddî tüketimden ibaret bir yaşam kültürü değildir; estetik duyarlık,sanatsal farkındalık ve en az bir sanat disipliniyle bilinçli olarak ilgilenmeyi gerektirir. İnsanın doğadan kopmadan, doğaya yabancılaşmadan zihin dünyasının zenginleşmesi ancak sanatla mümkündür.

Bu çok özel  serginin düzenlenmesinde ve bölgemizin değerli bir sanat ürününün tanıtılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.

HARUN ARSLAN