STK’lar ile ilgili tam 4 yazı yazdım.. Bir çok kişiden tebrik telefonu aldım.. Hepsine buradan yazılarımı objektif olarak değerlendirip özeleştiri yapabildikleri için teşekkür ediyorum..

Mersin iş dünyasının büyük bir çoğunluğunu STK’ların içerisindeki kişiler oluşturuyor.. Bunlardan birisi de Cenk Cenkcimenoğlu.. Halen MESİAD Yönetim Kurulu Üyesi..

Önceki gün Cenk Bey ile Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında buluştuk.. ASC Pencere ve Kapı Sistemleri adında oldukça önemli bir işe girişmişler.. Üç gencin ortaklığından oluşan bu işletme de kendileri gibi genç ve atılıma hazır.. Oldukça farklı işler yapıyorlar.. Fabrika ile ilgili önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız haberde neden ‘farklı’ işler yapıyorlar dediğimi anlayacaksınız..

Gelelim asıl konumuza; Cenk Cenkcimenoğlu ile Mersin üzerine sohbet ediyoruz.. Oldukça keyifli bir sohbet.. Bir ara kruvaziyer turizmi ile ilgili konuşmamızın arasında başarılı başarısız tartışması yaşanırken Cenk Bey’in söyledikleri oldukça önemli.. Altına imzamı atarım diyebileceğim sözleri buradan sizlerle paylaşmak istedim..

Cenk Cenkcimenoğlu; ‘Kruvaziyer turizminde yüzde 200’lük başarı var.. Zamanında benim de içerisinde bulunduğum oluşumun yaptığı çalışmalar bugün meyve veriyor.. Şimdi 2 gemi geldi bunun neresi başarılı.? diye soran olabilir.. Eskiden hiç gemi gelmemişti; şu an 2 gemi geldi.. Demek ki yüzde 200’lük bir başarı var ortada’ dedi.. Gülümsedim; fakat doğru söylüyordu Cenk Cenkcimenoğlu..

Ve hemen devam etti; ‘Evet kent olarak bu gelen 2 gemiden ne kadar faydalandığımızı düşünelim bir de.. Tarsus bu işten karlı çıktı.. Çünkü gemiden inen insanlar Tarsus’ta ST Paul Kilisesi’ni ziyaret ettiler.. Tarsus’ta alışveriş yaptılar; tekrar gemilerine döndüler.. Peki Mersin.! Mersin’de bu kişiler nereye gidecek ki.? Bir gemide 5 bin kişi geliyor mesela; bu 5 bin kişiyi ağırlayabilecek bir restaurant var mı Mersin’de.? Yok; o zaman ne yapmak lazım; turistin ilgisini çekebilecek yerler oluşturmak lazım.. Bunlardan birisi de yıllar önce önerdiğimiz fakat bir türlü yapılamayan Çamlıbel Kapalı Çarşısı’dır.. Çamlıbel şu an atıl bir halde duruyor, mağazalar kapanmış esnaf zor durumda.. Çamlıbel’i eski hareketli günlerine çevirebilecek, aynı zamanda da kentimize gelen turistlerin dikkatini çekebilecek bir proje bu.. Mersin Turizm Platformu bir başarı göstererek kruvaziyer gemilerinin Mersin’e gelmesini sağladı; fakat kent olarak biz bu işe henüz hazır değiliz.. Kenti hazır hale getirmek için mücadele etmek gerek….’

Ve son olarak Cenk Cenkcimenoğlu’nun bir söylemi daha dikkatimi çekti; ‘Mersin’de tüm STK’lar ortak hareket etmek zorunda.. Aksi taktirde Mersin lobisinin başarılı olması söz konusu bile olamaz.. Mesela havaalanı konusu.. STK’lar bir araya gelip tam bir ay boyunca havaalanı konusundan başka bir şey konuşmasa, kente gelen bakanlara, Ankara’ya gidip Mersin Milletvekilleri ile parti genel başkanlarına ‘havaalanımız ne oldu; ne zaman faaliyete geçecek’ diye sorsa herkesin dikkati bu konuya çekilmiş olur.. Havaalanı sadece bir örnek; kentin en büyük sorunu ne ise tam bir ay boyunca bütün kent bunu tek bir ağızdan bağırır ise o zaman bu konuda sonuç alınabilir….’

Evet bugün sizlere Cenk Bey’in söylemlerini aktardım.. Ekleyeceğim hiçbir şey yok; sadece bu söylemlerin altına imza atıyorum.. Ve şunu söyleyerek yazımı tamamlamak istiyorum..

Kentler rakı masalarında değil, proje masalarında büyür.! İki duble atıp ‘biz şunu yapacağız, biz bunu yapacağız’ demekle olmuyor.. STK’larda herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yapamıyor ise görevi başkalarına devretmeli.. Projeler üretilmeli, harekete geçilmesi için diğer STK’lar ile işbirliğine gidilmeli..

Mersin Ekonomi Platformu (MEP) çatısı altında birleşen derneklerin artık proje bazında faaliyetlerini haber yapmak istiyoruz; sadece ziyaretlerini değil.!



MEP belki de Mersin tarihinin en önemli oluşumlarından birisi.. Bu dernekte el ele veren başkanların her biri kendi dernek üyeleri arasında bir proje yarışması düzenleyip MEP’in proje masasında en iyi projeyi seçerek bunu gerçekleştirebilir..

Bu kentin daha bir çok eksiği var ve bu eksiklikleri tamamlayabilecek kişiler de STK’larda söz sahibi olan işadamları.. Çamlıbel Kapalı Çarşı projesi sadece kent adına atılması gereken küçük bir adım..

- - - -