AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Birbirine benzemeyen birçok yapıyı bir araya getirmiş bir oluşum var. Tek amaçları sıkıntı, sorun oluşturmak. Yeni bir gelecek vizyonu ortaya koyamıyorlar” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl’deki basın mensupları ile bir araya geldi. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerinin yeni yönetim sisteminin ilk seçimleri olacağını belirten Yılmaz, yeni sistemin seçimden sonra tamamen yürürlüğe gireceğini vurguladı. Yılmaz, “Halkımız, İlk defa yeni yönetim sistemine göre bir cumhurbaşkanı ve bir meclis seçmiş olacak. Dolayısıyla sistem artık tam anlamıyla yürürlüğe girecek. 16 Nisan’da halkımız yeni yönetime onay verdi. Yüzde 50’nin üstünde bir çoğunlukla evet dedi ve anayasayı değiştirdi. Esas anayasayı değiştiren güç halkın bizzat kendisidir. Verdiği oylarla yeni sistemi arzu ettiğini ortaya koydu. Şimdi onun gerçekleşmesini göreceğiz. Bu süreçte bazı maddeler yürürlüğe girdi. Bu süreç geçiş süreci ve sona ermiş olacak. Tam anlamıyla yeni yönetim sistemi devreye girmiş olacak. Şuan ki sistem partili cumhurbaşkanı sistemi ama önümüzdeki sistem cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Artık başbakanın olmadığı, bugün ki anlamda bir takım yapıların olmadığı yeni bir sisteme geçiyoruz. Kuvvetler ayrılığı geliyor, artık hükümet meclise kanun taslağı gönderme imkanını kaybediyor. Bir tek bütçe kanun teklifinde buluna bilecek. Orada da son sözü meclis söyleyecek elbette”dedi.

“Meclis birçok açıdan güçleniyor”

Yeni sistem ile birlikte meclisin güçleneceğine de dikkat çeken Yılmaz, “Bazıları bu anayasa sürecinde işte meclis güçten düşecek, meclisi zayıflatıyorlar gibi laflar söylemişlerdi. Bunun böyle olmadığını herkes daha net bir şekilde görüyor. Meclis birçok açıdan güçleniyor. Vekil sayısı 550’den 600’e. Muhtemelen ortalama yaş düşecek ve kadın milletvekili sayısı artacak. Bu yönüyle de meclis güçleniyor. Bunların ötesinde kanun yapma tekeli artık meclisin. Hükümet kanun teklif edemeyecek, milletvekilleri bunu yapacak. Bu orta ve uzun vadede şunu doğuracak, milletvekilleri kanun yapma sürecinde daha fazla etkili olacaklar ve kanunlara kendi damgalarını vuracaklar. Milletvekilleri milleti temsil ettikleri için bu dolaylı olarak milletin kanun yapma sürecindeki gücünü arttırmış olacak” diye konuştu.

“Tek amaçları sıkıntı, sorun oluşturmak”

Muhalefet partilerinin yeni sistem ile ilgili tutumlarını eleştiren Yılmaz, "Muhalefet partileri bu sistemi nasıl yönetecekler bilmiyorum, hasbel kader diyelim vatandaşlarımız onlara bu çoğunluğu verdiğinde inanmadıkları bir sistemde ülkeyi yönetmek gibi bir açmazla karşı karşıyalar. Bunu değiştirecek güçleri de yok çünkü bu bir anayasa değişikliği. Eski sisteme geri dönmek istiyorlar yeni bir anayasa yapmaları lazım. Meclis çoğunluğu buna yetmez. Dolayısıyla şuanda çok tutarsız bir yaklaşım içindeler. Bir taraftan halkın iradesini tanımıyorlar, halk burada onay verdi bu sisteme hala bu sistemi içlerine sindirememiş durumdalar. Bir taraftan da olmayacak bir vaatte bulunuyor halka. Gerçekçi olmayan ve halkın iradesini yok sayma çabası içindeler. Zaten birbirine benzemeyen birçok yapıyı bir araya getirmiş bir oluşum var. Tek amaçları sıkıntı, sorun oluşturmak. Yeni bir gelecek vizyonu ortaya koyamıyorlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha