Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde gerçekleştirilen TUBİTAK Fuarında, modern yaşam standartlarını kolaylaştıracak 11 proje öğrenciler tarafından sergilendi.

Şuhut’ta gerçekleştirilen fuar öncesi süreçten önce öğrencilere robotik ve kodlama eğitimi verildi. Daha sonra proje yapımı aşamasına geçilerek toplam 11 proje’nin 5 tanesi robotik ve kodlama alanında 5 tanesi fen bilimleri araştırma projesi alanında 1 tanesi ise matematik alanında gerçekleşti.

TUBİTAK 4006 Bilim Fuarında yer alan birbirinden güzel fikirlerin ürettiği 11 projeyi inceleyen Şuhut İlçe Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, Şuhut Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Eroğlu öğrencilerin çalışmalarını yakından inceledi. Protokol üyeleri öğrenciler ile bir süre hasbihal ederek başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Şuhut Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleşen TUBİTAK Fuarına Şuhut İlçe Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, Şuhut Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin,İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Eroğlu, Afyonkarahisar TUBİTAK Temsilcisi Akın Yıldırım, protokol üyeleri ve eğitim camiası katıldı.

TUBİTAK Fuarında proje çalışmaları hakkında bilgi veren 7A Sınıf Öğrencisi Furkan Kumru,’’Biz bu şapkayı görme engelli vatandaşlara günlük hayatlarını etrafındaki engelleri kolay algılayabilmesi için yaptık. Biz bu şapkadan 3 tane ultrasonik sensor gördüğünüz gibi burada, iç tarafında da 3 tane titreşim motoru kullandık. Bu şapka engellilere yaklaşınca titriyor. O yüzdende görme engelli vatandaş görme engelli olduğunu anlayabiliyor” diye konuştu.

8A Sınıf Öğrencisi Emrullah Kalenderde, ’’Projemizin amacı asitli içeceklerimizin sağlığımıza olan etkisini gözlemlemekte. Kola ve Sütü örnek olarak gösterebiliriz. Kola dişlerimiz ve sağlığımız için zararlı diyebiliriz çünkü içine koyduğumuz yumurta renk değişimine çürümelere neden oldu. Süt’te ise dişilerimiz için faydalı diyebiliriz çünkü sütün içine koyduğumuz yumurtada hiçbir renk değişimi çürüme hiç birşey görülmedi. Aksine daha sağlıklı bir yumurtaya sahip olduk dişlerimiz sütle daha sağlıklı kola ile zararlı diyebiliriz” dedi.

8A Sınıf Öğrencisi Osman Sayit Adırbelli ise ’’Projemizin adı güneş ışığımı yapay ışık’mı bu projeyi yapma amacımız güneş ışığı ile yapay ışığın bitkilere etkisinin farkını anlamaya çalıştık. Güneş ışığına koyduğumuz bitkinin yaprakları ve boyu biraz daha uzadı ama yapay ışığına koyduğumuz bitkinin boyu ve yaprakları biraz daha kısa oldu. Eğer imkanımız varsa bitkilerimizi güneş ışığında yetiştirelim imkanımız yoksa bitkilerimizi yapay ışıkta’da yetiştirebiliriz. Eğer yapay ışık kullanacaksak mor veya kırmızı ışık kullanalım çünkü fotosentez kırmızı veya mor ışıkta daha fazla oluyor mümkün olduğunca güneş ışığı kullanalım” diye konuştu.
Kaynak: iha