Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Bilecik merkeze bağlı Kızıldamlar Köyü’nü ziyaret ederek, “Geleneksel Kestane Kabağı Festivali” hakkında bilgi aldı.

Yoldaş, köy muhtarlığı ve Kızıldamlar Köyü Kültür Derneğinin örnek olacak faaliyetler gerçekleştirdiğini belirtti. Gencinden yaşlısına her kesimin köylerinde ürettikleri ürünleri tanıtmak amacıyla elinden gelen gayreti gösterdiğini anlatan Necmettin Yoldaş "Üretilen kabakla aynı zamanda ilimizi tanıtmış oluyoruz. Bu kaliteyle gelecek yıllarda, tanıtımla ve Sözleşmeli Üretim Modeli ile İyi Tarım Uygulamaları kapsamında yapılan üretim sayesinde köylümüz hak ettiği kazancı elde etmiş olacak. Aynı zamanda bu sene festivalde bir farkındalık olarak, en iyi ve en büyük kabak yetiştirenler arasında yarışma yapılacak olup, yarışma sonucunda müzayede sonucu satış yapılacaktır. Üreticilerimize emeklerinden ve köylerine sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Bilecik’in üretim potansiyelinin üstün olduğunu bildirerek, verimli topraklar olmasından dolayı farklı ürünler piyasaya çıkartıp, çiftçinin alım gücünü yükseltmeyi hedefliyoruz Bilecik’teki kabak üretimimiz bu gün 6 bin 870 tona çıkmasında bu festivalin ürünün sunumu ve pazarlanmasındaki sonucudur. İlimizde yetişen coğrafi işareti için Ticaret ve Sanayi Odası ve Üniversitemizle birlikte başvurduğumuz ürünlerden biri de kestane kabağımızdır. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Kestane Kabağı Festivalinde ilk yıldan beri içinde bulunmamız çiftçimizle beraber olmak bize mutluluk vermektedir” dedi.

Kızıldamlar Köyü Muhtarı Metin Gezen ise, “Kabak üretimine 100-150 tonla başladık. Bugün üretimi 900 tona çıkartmış bulunmaktayız, Bilinçli tarımla, mühendis desteği ve aşırı ilaç kullanmadan kabaklarımızı üretiyoruz. Bu doğrultuda bizlere desteğini hiçbir zaman esirgemeyen İl Müdürümüz Necmettin Yoldaş’a teşekkürlerimi sunuyorum “ifadelerine yer verdi.
Kaynak: iha