Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Yüreğir Ziraat Odasını (YZO) ziyaret ederek Başkan Mehmet Akın Doğan, yönetim kurulu, meclis üyeleri ve çiftçilerle bir araya geldi.


Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel ‘in de katıldığı ziyarette, Başkan Doğan ve Yüreğirli çiftçilerden tarımın durumu, sorunları, beklentileri ve çözüm önerileri hakkında bilgi alan Vali Demirtaş, tarım sektörünün hem Türkiye hem de Adana için önemine dikkati çekti.


Çukurova Bölgesinde üretim yapan çiftçilerin Türkiye ortalamasının üzerinde bir tecrübeye sahip olduğunun altını çizen Vali Demirtaş, “Bizim çiftçilerimizin biraz daha bilinçli ve şuurlu bir şekilde hareket etmesi lazım. Başta sinek olmak üzere zararlı haşerelerin üremesine neden olacak kalıntıları tarlada bırakmaması lazım” dedi.


Tarımda üretim planlamasının olmaması konusuna da değinen Vali Demirtaş, “Ekilecek ürünün seçimini iyi yapmalısınız. Gelecek yıl ne ekersem para ederin hesabını yapmak zorundasınız. Mesela bu yıl bir ürün para ediyor, gelecek sezon herkes aynı ürünü ekiyor. Bu hataya düşmemek lazım” ifadelerini kullandı.


YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan da bölge çitçisinin yaşadığı sıkıntılara değindi. Bu sezon narenciyenin altın dönemini yaşadığını, ancak bahçede çalıştıracak işçi bulamadıklarını belirten Başkan Doğan, “Adana’da narenciye üretiminin yüzde 55’ini bölgemiz karşılıyor. Yılın 365 günü ekim ve hasat yapılan bölgemizde tarlada çalıştıracak işçi bulmakta zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.


Başkan Doğan, Adana'nın tarımın başkenti konumunda olduğuna işaret ederek, böyle önemli bir tarım merkezinde sebze, meyve kalıntı analiz laboratuvarı bulunmamasının büyük bir eksiklik ve sorun olduğunun da altını çizdi.


Mehmet Akın Doğan, iyi tarım uygulamasının yaygın olduğu bölgede çiftçilerin analiz yaptırmak için genellikle ürünlerini Mersin ve Antalya'daki laboratuvarlara gönderdiklerini söyleyerek, “Buralarda sadece 300 etken maddeye bakıldığı için daha kapsamlı bir rapor için ürünlerimizi Manisa’da bulunan ve 600 etken maddenin incelendiği laboratuvara göndermek zorunda kalıyoruz. Ürün başına 150 lira ödeme yapıyoruz. Kargo ücretini de dahil ettiğimizde çitçimizin sırtına ciddi bir yük biniyor. Bu nedenle Adana’da geniş kapsamlı bir laboratuvar kurulması için sizlerin desteğini istiyoruz” dedi.


Yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Doğan, 22 bin kayıtlı üyesi bulunan Yüreğir Ziraat Odasının Türkiye'nin en büyük tarımsal örgütlerinden birisi olduğunu söyledi. Eğitim ve bilgilendirmelerle bölge çiftçisinin son gelişmeleri, çıkan kanun ve uygulamaları takip etmelerine olanak sağladıklarını dile getiren Başkan Doğan, yıl boyunca yapılan çalışmaları bir dergide topladıklarını kaydetti. Doğan, 3 bin 500 adet olarak basılacak dergiyi Türkiye'nin her bölgesine göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Editör: Barış Köksal