Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Dr. Gülcan Abalı, özellikle tansiyon hastalarına yaptığı uyarıda, “Aşırı sıcaklarda mümkün oldukça dışarı çıkmamaya çalışın. Eğer dışarı çıkmanız gerekirse de açık renkli ve pamuklu elbiseler giyin, mutlaka şapka kullanın” dedi.

Aşırı sıcaklıklar ve nemin meydana getirdiği bunaltıcı hava pek çok kişinin sağlığını olumsuz şekilde etkilerken, özellikle tansiyon ile ilgili sağlık sorunları olanlar için istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Tansiyon hastalarına kendilerini sıcaklardan korumaları için önemli önerilerde bulunan Doç. Dr. Abalı, havadaki nemin de etkisiyle fazla hissedilen sıcakların hipertansiyonu olan kişilerde olumsuz etkilere yol açtığına dikkat çekti. Doç. Dr. Abalı, “Yüksek miktardaki su ve tuz kaybı, hipertansiyonu kontrol altında olan bir kişinin kan basıncında ani düşmelere sebep olabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağlar. Bu nedenle hipertansiyonu olan kişiler mümkün olduğunca bol su ve sıvı içmeli, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalı" şeklinde konuştu.

Kişiler terlediğinde suyla beraber vücut için gerekli sodyum, potasyum gibi tuzları da kaybediyor. Böbrekler ise kaybedilen su ve tuzu vücutta tutmaya çalışıyor, damarları büzüyor ve daraltıyor. Ancak burada bahsedilen büzülmenin atar damarlardan çok, daha küçük damarlarla alakalı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Abalı, sıcak havanın damarlar üzerinde gevşetici etki yaptığını, bunun da damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden olduğunu ifade etti. 

Yüksek tansiyon sorununda kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarının bundan zarar görebileceğini anlatan Doç. Dr. Abalı, bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarlarının etkilendiğini söyledi. Doç. Dr. Abalı, belirtileri fark edilmeyen yüksek tansiyonun verebileceği zararları şöyle anlattı: 

“Maalesef çoğu kişi halsizlik, yorgunluk, ayağa kalktığında ani baş dönmesi gibi belirtileri yüksek tansiyon ile ilişkilendirmediğinden, önemsenmeyen bu belirtiler fark etmeden damarlara ve organlara zarar verebiliyor. Bu tür belirtilerin görülmesi durumunda kişinin kullandığı ilaçlarda yeni bir doz ayarlaması yapılması gerekebiliyor. Yüksek tansiyonu olan kişilerin, sıcaklığın en fazla hissedildiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneşin altında uzun süre kalmaması ve baş bölgelerini koruması gerekiyor. Klima ile normal oda sıcaklığı sağlanmış alanlarda bulunmaya özen gösterilmesi lazım. Eğer dışarı çıkmanız gerekirse de açık renkli ve pamuklu elbiseler giyin, mutlaka şapka kullanın.”
Editör: Barış Köksal