Prof. Dr. Yeşim Aysan, yaptığı açıklamada, taze tüketilen besinlerle insana bulaşan ve hastalık yapan bakteriyel etmenlerin, taşıyıcı olarak bitkilerle hayvanları kullandığını belirterek, "Bu bakteriyel etmenler bitkileri hastalandırmamakla birlikte, taze tüketilen sebze/meyvelere bulaşarak insanları hastalandırıyor. Tarımsal alanlarda bulunan, bitkide hastalık yapan bakterilerle akraba olan, insanda hastalık yapan bakteri türlerinin isimleri Salmonella ve patojenik Escherichiacoli'dir. Bitkiye bulaşıp onu tüketen insana zarar veren bu bakteriler, bitkiden beslenir ve bitki yüzeyinde yaşamlarını sürdürürler" dedi.

“BAKTERİLER İNSANDA AĞIR ENFEKSİYONA YOL AÇIYOR.”
Salmonellaentericanın bağırsak enfeksiyonuna neden olan bir bakteri olduğunu ve pişirilmeden tüketilen hayvansal besinlerden ve sebze meyvelerden insana bulaştığını kaydeden Prof. Dr. Aysan, koli basili olarak bilinen Escherichiacolinin memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan faydalı bakteri türlerinden biri olmasına karşın, insanda kanlı ishale ve ölüme yol açabildiğine dikkat çekti.

Bu bakterilerin pişirilmeden taze tüketilen besinlerden insana bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Aysan, “Genellikle bu bakterileri tarımsal alanlara, hayvan dışkıları getirir veya kanalizasyon karışmış sularla tarım alanları sulanırsa bitkiler bu insan patojeni bakterilerle buluşur” diye konuştu.

İNSANLARA BULAŞMAMASI İÇİN NELER YAPILMALI?
Alınması gereken önlemler konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Yeşim Aysan, yapılacak ilk işlemin bu insan patojenlerinin tarlaya bulaşmasını önlemek için tedbirler alınması gerektiğini söyledi, bu tedbirleri de şöyle sıraladı:

"Yanmamış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Hayvan dışkısı tarım alanlarının uzağında ve korumalı bir bölgede kurutulmalıdır.
Hayvanlara çıplak elle dokunulmamalı ve üretim alanından uzak tutulmalıdır.

Hayvan dışkısının veya kanalizasyon sularının nehirlere, derelere, sulama suyuna ve yeraltına suyuna karışması engellenmelidir.
Kullanılacak tohumlar da bu insan patojenleriyle bulaşık olmamalıdır. Gerekirse uygun tohum uygulamaları yapılmalıdır.
Üretim alanında çalışan işçiler genel temizlik önlemlerine dikkat etmeli, işçiler eldivenli çalışmalı ve her tuvaletten çıkışta ellerini iyice suyla ve sabunla yıkamalıdır.

Satın alınan sebze meyveler taze tüketimden önce iyice klorlu suyla yıkanmalı, gerekirse sirkeli suda veya çok az oranda dezenfektan eklenmiş suda bekletilmelidir.

Lokantalar, oteller ve tatil köylerinde misafirlere sunulacak taze sebze ve meyvelerin üretildiği koşullar bilinmeli veya istenilen kurallara uyan çiftçilerle anlaşmalı üretim yapılmalıdır.

Örtü altı yetiştiriciliği daha korunaklı olduğundan öncelikle burada yetiştirilen ürünler tercih edilmelidir.
Gıda endüstrisinde kullanılacak olan suların öncelikle mikrobiyolojik açıdan temiz olması gerekir."
Editör: Barış Köksal