Tunalı, düzenlediği basın toplantısında, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11/09/2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Kanun ile tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklarından 30 Nisan 2014 tarihinden önceki vergilendirme dönemlerine ait olduğunu, bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin olarak kesinleşen ve 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılarak 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebileceğini belirten Tunalı, "Yeniden yapılandırılan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları yerine 11 Eylül 2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi halinde bu alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek" dedi.

Kanundan yararlanabilmek için 1 Aralık 2014 tarihine kadar borçlu bulunulan vergi dairelerine ve motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin de her bir taşıt itibariyle hesaplanacak toplam borç tutarı için yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerektiğini vurgulayan Tunalı, başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi 'gib.gov.tr' üzerinden de yapılabileceğini kaydetti. Tunalı, "Peşin ödeme yapmak isteyen mükelleflerimiz ilk taksit ödeme süresinin son günü 31 Aralık 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar ödeme yapmaları halinde kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihinden ödeme tarihine kadar herhangi bir faiz uygulanmayacak. Tercih edilen taksit ödeme süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak. Tercih edilen taksit süresinden daha az taksit süresi içinde ödeme yapılması halinde katsayı hesaplamasında düzeltme yapılacak. Ödemeler kredi kartı ile de yapılabilecek. Borçtan sorumluluğu bulunan mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişilerde sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ödeme kolaylığından yararlanabilecekler" dedi.

Mükelleflerin vergi borcu olup olmadığını 'gib.gov.tr' internet adresinde borç bilgilendirme servisinden sorgulama yaparak öğrenebileceklerini söyleyen Tunalı, şöyle devam etti: "Kanun ile araç muayenelerini yatırmayanlara daha az miktarda faiz ödeyerek muayene yaptırma kolaylığı getirildi. Karayolları Trafik Kanunu uyarınca 11 Eylül 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptıramamış olanların 31 Aralık 2014 tarihine kadar araç muayenelerini yaptırmaları halinde her ay için tahsili gereken yüzde 5 fazla yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanacak tutarı ödeyerek muayenelerini yaptırabilirler. Örneğin 17 Eylül 2013 tarihinde muayene süresi sona eren araçlar 25 Kasım 2014 tarihinde muayene yaptırılırsa yüzde 75 oranında gecikme bedeli ödenmesi gerekirken kanundan yararlanması halinde yüzde 12,52 oranında gecikme bedeli ödenecek.Araçlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayene yaptırmayıp 1 Ocak 2015 tarihinden sonra yaptıranlar kanun hükümlerinden yararlanamayacaklar ve muayene süresi geçen her ay için yüzde 5 fazla hesaplanacak tutarı ödemek zorunda kalacak. 6552 sayılı Kanunla bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerimize, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını 2014/Aralık ayının sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı da verildi."dedi
Editör: Barış Köksal