Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Türkiye’nin kalkınması için sanayide elbette dev adımlar atılacaktır. Bu adımlar atılırken çevreyle barışık teknolojiler kullanılmalıdır. Çevre tahribatına asla müsaade edilmemelidir” dedi. 1972 yılından bu yana her yıl kutlanan ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Adana Valiliği’nin katkılarıyla Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü Baraj İçi Sosyal Tesisleri’nde etkinlik düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılışında konuşan Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, doğanın kendi kendini temizleme özelliğinin bulunduğunu fakat insanların doğayı çok kirlettiği için doğanın bu özelliğini kullanamadığını belirtti. Kırılmaz, “Aslında doğayı kirleten başlıca unsur insan unsurudur. Çevre kirlenmesini insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz.

Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği bulunan doğa,insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir. İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi atıkları, yakıtlar ve gazlar çevre kirlenmesine sebep olan başlıca unsurlardır. Bu unsurlar sonucu ise sürdürülebilir kalkınma öne çıkmaktadır” dedi.
 
“Çevre tahribatına müsaade edilmemeli”

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise Türkiye’nin sanayi adına büyük adımlar attığını ve atmaya devam ettiğini fakat bunu yaparken çevreyle barışık ürünler kullanması gerektiğini söyledi. Sanayi ve petrol atıkları ile birlikte her türlü çöp ve atığın çevre kirliliğinin ana sebebini oluşturduğunu ifade eden Vali Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bu sorunu düzeltmenin tek yolu çevrenin bize miras değil gelecek nesillerin emaneti olduğu bilincini yerleştirmektir. 4 mevsimin yaşandığı, binlerce bitki türüne ev sahipliği yaptığımız, yer yer yılda 3 ürünün hasadının yapıldığı ender coğrafyaların birinde yaşıyoruz. Ciddi bir tarım havzası olan Adana’nın kentleşme ve sanayileşme noktasında bu ayrıntıyı gözden kaçırmaması gerekiyor. Bu cennet vatanı gelecek kuşaklara iyi bir şekilde bırakmak için dikkatli kullanılması elzemdir.

Bu topraklarda sürdürülebilir bir yaşam düşünüyorsak doğa üzerinde ki insan baskısını ortadan kaldırmalı ekosistemleri tehdit eden çalışmalardan da uzak durmalıyız. Türkiye’nin kalkınması için sanayide elbette dev adımlar atılacaktır. Bu adımlar atılırken çevreyle barışık teknolojiler kullanılmalıdır. Çevre tahribatına asla müsaade edilmemelidir.” Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün de katıldığı etkinlik, daha sonra Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mesut Başıbüyük’ün konferansı ile devam etti.
 
Editör: Barış Köksal