Türkiye'de üretilen Japon erik çeşitleri iç pazardan daha çok ihracata gönderildiği öğrenildi. Japon erikler özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin meyve pazarında çok yüksek talep görüyor. Eylül-ekim aylarında hasat edilen Japon erik çeşitleri; soğuk hava deposunda 60-120 gün boyunca muhafaza edilerek kış aylarında iyi fiyatlara pazarlanıyor.

Üreticilere Japon eriği hakkında bilgi veren Beta Fidancılık Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Vecdi Sever, Japon erik bahçesi kurulurken, özellikle büyük plantasyonlarda iyi bir planlama ile tüm sezon boyunca üretim sağlanabileceğini söyledi. Sever, “Çeşit seçimi yapılırken üretim yapılacak bölgedeki ilkbahar geç donlarının oluşabileceği tarihler dikkate alınmalıdır. Çeşit seçiminde eğer mümkünse birbirini dölleyebilen ana çeşitler kullanılmalı ya da tozlayıcı çeşit minimum yüzde 25 oranında yani her 3 sırada 1 sıra dölleyici çeşit dikilmelidir. Günümüzde değişen iklim koşullarından çiçeklenme dönemi olumsuz etkilenmekte çok yağışlı, az güneşli veya soğuk geçen dönemlerde arılar yeterli süre çalışamadığı için meyve tutumu az olmakta dolayısıyla verimlilik düşmektedir" dedi.

ÜRETİCİLER JAPON ERİĞİNİ TERCİH EDİYOR
Japon erikte genellikle goble terbiye sistemi tercih edildiğini dikkat çeken Vecdi Sever, “Ancak son yıllarda budama, terbiye, hasat, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemlerin daha kolay ve ekonomik olması, meyve kalite kriterlerinin ve verimin daha yüksek olmasından dolayı telli terbiyeli sık dikim sistemleri tercih edilmektedir. Japon erik bahçelerinde trips mücadelesi oldukça önemlidir, çünkü trips zararı görmüş meyveler pazar değerini kaybeder. Bu nedenle trips mücadelesi eriklerde çiçeklenme dönemiyle başlayıp hasat zamanına kadar periyodik olarak devam etmelidir” diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Sever, üreticilere şu bilgileri aktırdı:

“Tüm sert çekirdekli türlerde önemli olan zararlılardan biride fidan dip kurdudur. Japon erik bahçelerinde nisan-ekim ayları arasında düzenli fidan dip kurdu mücadelesi yapılmalıdır. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, kısmi ilaçlama, feromen tuzakları ve cezbedici katkılı yer ve çevre ilaçlamaları kombinasyonlarıyla yapılan mücadelelerden iyi neticeler alınmaktadır. Japon erik bahçelerinde uygun olan çeşitlerde hasattan sonra, 15 temmuzu geçmeyecek şekilde ağır olmayan yeşil budama yapıp, kabuklu bitler ve koşnillere karşı bir uygulama yapılabilir. Yazın yapılan ağır budamalar sonrası bitkilerin strese girmesi ve zamklanmanın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Budamadan sonra gelen yeni filizlerde yaprak delen, empoaska ve en önemlisi pasla mücadele edilmelidir.

Japon grubu eriklerde ayrım periyodu, yani gelecek yılın meyve gözlerinin oluştuğu dönem 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasındadır. Bu tarihler arasında gübreleme, sulama vb. işlemler çok iyi bir şekilde yönetilirse, meyve gözü miktarı ve dolayısı ile bir sonraki yılın verimliliği artacaktır. Ayrım periyodu; ağacın kendi içindeki hormonları kullanarak bir sonraki sezon için üzerindeki gözlerin hangisinin yaprak hangisinin çiçek gözü olacağına karar verdiği dönemdir. Bu dönemde meyve gözü oluşumunda, çinko, bor, fosfor elementleri ile deniz yosunları etkili olmaktadır.
15 Ağustos tarihi Japon erik bahçeleri için önemlidir, bu tarihten sonra ağaçları kademeli bir şekilde uykuya yatırmanız gerekmektedir. Bunun için sulama rejimimizi değiştirip iki sulama arasındaki süreyi giderek artırarak sonbahar uygulamalarınızı yaparak bitkilerinizin hazırlıklı bir şekilde kışa girmelerinizi sağlamalısınız.”
Editör: Barış Köksal