TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 62 takımdan oluşan ve yaklaşık 1.800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirildi. 1.950 metrelik pistteki yarışlar,“Güneş Enerjili Araç”, “Hidromobil” ve “Elektromobil” kategorilerinde yapıldı.

25 ÖZEL ARAÇTAN BİRİNİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTELİ GENÇLER TASARLADI
TÜBİTAK hakemlerinin yaptığı teknik kontroller sonucunda, elektromobil kategorisinde yarışabilmek için başvuru yapan 44 araç içerisinden sadece 25 araç yarışa katılmaya hak kazandı. Bu 25 özel araçtan biri de, Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerince tasarlanan ve bölüm laboratuvarında hazırladıkları 1,5 ADANA isimli araç oldu.
Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin özverili çalışmalarıyla 6 ayda üretilen araç,13.tura kadar birinci götürdüğü yarışı, teknik aksaklıklar nedeniyle 11.sırada tamamladı.Çukurova Üniversitesi ekibinin yarışlara ilk kez katılmasına rağmen takım ruhu çalışmasıyla örnek davranışlar göstermesi, diğer takımlara karşı centilmence davranışları, teknik aksaklığa kadar başarı elde etmelerinden dolayı TÜBİTAK Jüri Üyeleri tarafından oy birliği ile Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü.

KUPA VE MADALYAYI REKTÖR PROF. DR. KİBAR’A VERDİLER
Adana’ya dönen ekip, aldığı kupa ve madalyayı makamında ziyaret ettikleri Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a teslim etti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar da elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ekibimizin bu yarışta ilk yılı olmasına rağmen, büyük bir başarı elde ederek Üniversitemiz ve Adanamızı temsil ettiler. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıl sıkı hazırlanıp, daha iyi derecelerle üniversitemizi temsil edeceğiz” dedi.

1 TL’YE 20 KM GİDİYOR
Araçla ilgili bilgi veren takım kaptanı Umutcan Olmuş ise, “2 kişilik olan aracımız, tam dolu bataryayla 350 km yol alabiliyor. Güncel elektrik fiyatı göz önüne alındığında aracımız 1 TL’ye 120 km götürmektedir. Batarya 3 saatte doluyor. Tasarımı Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ait olan telemetri sistemi sayesinde araç ile ilgili tüm bilgiler, batarya durumu, araç ve batarya sıcaklıkları ve hız gibi parametreler araç içerisinden ve hazırlanan yazılım ile bilgisayardan kontrol edilebilmektedir” dedi.

Ziyaretin ardından Prof. Dr. Mustafa Kibar daha sonra, Rektörlük Binası önünde bulunan 1,5 Adana isimli aracı inceledi. Ekipten tasarladıkları araçla ilgili bilgi alan Rektör Prof. Dr. Kibar, araçla test sürüşü yaptı.
Editör: Barış Köksal