Adana Büyükşehir Belediyesi kasım ayı 4. meclis toplantısı Mustafa Tuncel başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Mehmet Esendemir, bugün bir yerel gazetede çıkan “Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantılarının gündemini İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Esendemir belirliyor” şeklindeki haberi eleştirerek, “O gazeteci arkadaşa, meslektaşıma şunu belirtmek istiyorum. Haber kaynağının güvenilirliğini lütfen bir kontrolden geçirsin ondan sonra yazılarını yazsın. Çünkü gündemi ben yapmam. Gündemi başkanlık yapar, hafta içerisindeki gündemi de yine başkanlık yapar. Ben komisyon başkanı olarak gündem belirleme yetkisine sahip değilim. Hiçbir meclis üyesi arkadaşım sahip değil. Mecliste gündeme alınır, komisyona havale edilir. Benim başkan olduğum imar komisyonuna geldiği zaman görüşülür, oy çokluğu, oy birliği ile kabul edilir. Ama nihai karar meclisindir. Burada benim yönlendirme veya gündem yapma gibi ne bir yetkim vardır ne de lüksüm vardır” dedi.

Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel ise, Esendemir’in dile getirdiği konuyla alakalı olarak meclisin çalışmalarına ve vicdanına ne yönetimin ne de üçüncü bir güç olan basının hükmetmemesini ancak bir kusur işledikleri zaman idarenin de basının da ikaz etmesinin en tabi hakları ve görevleri olduğunu ifade etti. Tuncel, şöyle devam etti:

“Zaman zaman görüyoruz ki, aynı konularda birbirinden farklı kararlar alınıyor. Aynı konuyu bazen idare tenkit ediyor bazen onaylıyor. Biz burada benzer konularda meclisin farklı farklı irade beyanını çıkarıyoruz. Bunlar ortaya çıkarsa, bunlar tartışılırsa idarede bizim işimize karışır, basın da bizim her işimize karışır. Büyük ölçüde de haklı olarak karışır. Ama maalesef bugünkü çıkan yazıyı bende okudum. Özensiz, yeterli doğru bilgiler elde edilmeden konuşulan söylenen laflar, sözler. Ama bir takım arkadaşlarımızı bundan dolayı bu yazılardan dolayı elbette rahatsız ediyor. Ama eğer bir gerçeği ifade etmiyorsa, eğer bizi hataya veya yanlış bir şey yapmaya zorlamıyorsa bunların etkisinde kalmamızda söz konusu olmamalıdır. Yani dışarıdan hiçbir şekilde bizim işimize müdahale ettirmemeliyiz ama adil de olmalıyız. Haklının hakkını burada sonuna kadar savunmalıyız. Gelen müracaatların hiçbirinin ne partisine, ne kimliğine inmeden, onları bilmeden talebinin haklı veya haksız olduğunu her bakımdan inceleyip ona göre karar verdiğimiz sürece bu tip tenkitlerden de bu tip yazılardan da hepimiz kurtulmuş oluruz, hepimiz rahat oluruz” diye konuştu.

Meclisle ilgili meşrutiyetini kaybetmiş gibi sözlere de tepki gösteren Tuncel, “Bu meclis meşrutiyetini kaybetmiş. Neye göre kaybetmiş? Şu anda başkan vekili meşrutiyetini kaybetmiş durumda mı? Bürokratlar seçime gidiyor diye görevlerini yapmayacaklar mı? Meclis o zaman niye toplanıyor meşrutiyetini kaybetmişse? Son gün son saate kadar ki 30 Mart seçim günü o güne kadar yapılacak her meclis bu toplantılar meşrudur. Aldığı kararlar geçerlidir” şeklinde konuştu.

CHP’li Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer de, yaptığı gündem dışı konuşmalarda taşeron işçilerin maaşlarının ödenmesi konusunda sıkıntılar olduğunu ifade ederek, “Bu belediyenin en büyük yükünü taşeron işçilerinin çekmesine rağmen taşeron işçilerimizin yasadan kaynaklanan durumdan geçim standartlarının çok altında bir maaş aldıkları hepimiz tarafından bilinmektedir. Ancak bazı taşeron işçisi çalıştırdığımız yerlerde ağustos, eylül, ekim kasım, 120 gündür maaşlar ödenmiyor. Asgari ücretle insan çalıştırıyorsunuz. Önce alın terinin karşılığını ödeyeceksiniz. Bunu yapmadığınız sürece hangi konumda olursanız olun orayı terk edin. Altın Koza Merkez, Yeşiloba Şehitlik, Sinema Müzesi, Kent Müzesi, Kent Konseyi toplam 12 kişi Ayas Güvenliğe 4 aydır para ödemiyor, 4 aydır da arkadaşlar para alamıyor” dedi.

Kasım ayının 4. meclis toplantısında, Yüreğir ilçesi Yavuzlar, Cumhuriyet, Doğankent mahalleleri ve Çukurova ilçesi Şambayadı Mahallesi’yle ilgili 1/1000 ölçekli imar planı ve yine Yüreğir ilçesine İncirlik ve Seyhan mahalleri ile Sarıçam ilçesi Göztepe Mahallesi’yle ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planına ait komisyon raporu görüşüldü.
Editör: Barış Köksal