Adana'nın en işlek caddelerinden biri olarak öne çıkan Atatürk Caddesi üzerinde kapatılan bir işyerinin önündeki merdivenlerde elindeki telle; isimli bisiklet, gitar, kalpli isim, gelin ve adam figürünün yanı sıra kalpli nikah şekerleri gibi farklı çalışmalar yapan 50 yaşındaki Mahmut Uslan, vatandaşların da ilgisini topluyor. Göz tansiyonu nedeniyle sağ gözünden ameliyat olan Uslan, adeta tek gözüyle tele hayat veriyor. Tel sanatına yaklaşık 27 yıl önce İstanbul-Beyoğlu'nda arkadaşlarının yönlendirmesiyle bir 'hobi' olarak başlayan Uslan, bugün telden geçimini sağlayıp, eşi ve 16 yaşındaki oğluyla birlikte hayata tutunmaya çalıştığını anlattı.
 
"TELİ KESİP KISALTMADAN ONA HAYAT VERİYORUM"
Yaz döneminde tatil yöreleri ve sahil kentlerinde gezip, kurduğu seyyar tezgahıyla birlikte tatilcilere el emeği göz nuru çalışmalarını satıp, bundan elde ettiği gelirle de ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını dile getiren Uslan, kışınsa Adana ve Mersin'de sokak sokak gezip hem sanatını icra ettiğini, hem de ekmek parası kazanmaya çalıştığını ifade etti. Bisiklet, gitar, gelin ve damat gibi figürleri yaparken teli kesmediğini ve onu bir bütün olarak kullandığını kaydeden Uslan, "Bu işi yapmak her babayiğidin harcı değil. Teli kesip, kısaltmadan olduğu gibi kullanıyorum. Simgeleri kafamda şekillendirip bir yol haritası belirliyorum ve daha sonra teli elime alarak düşündüklerimi uyguluyorum. Bir bakıma tele hayat veriyorum" dedi.
 
"TELE HAYAT VEREREK AİLEMİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORUM"
Her bir figürü sadece 5 dakika süren bir çalışmayla oluşturduğunun bilgisini de veren Uslan, tüm bu uğraşısının sonucu elde etmiş olduğu gelirle ailesinin geçimini sağlayıp, oğlunun okul masrafını çıkartmaya çalıştığını söyledi. Aynı zamanda müzikle de arasında sıkı bir bağ olduğuna dikkat çeken Uslan, "Ben adeta müziğin içinde doğdum ve onunla büyüdüm. Ağabeylerimin hepsi birer müzik aleti çalardı. Kimi keman, kimi tanbur, kimi bağlama ya da gitar çalardı. Kısacası bizde bir ömür müzik vardı. Ben de sazla haşır neşir olduktan sonra 17 yaşında kanun öğrenmeye başladım. Birbirinden değerli hocalarımızın müzik kitaplarından yıllarca ihtisas yaptım. Nicelerinden feyz aldım. Ama ne yazık ki sadece müzik yaparak geçimimi sağlamak zor. Bu yüzden sokak sokak gezip, tele hayat vererek ailemin geçimini sağlamak zorunda kalıyorum. Zor oluyor ama ekmek parası kazanmak kolay değil" ifadesini kullandı.
Editör: Barış Köksal