TCDD’de tarım şefi olarak görev yapan Muammer Demirtaş (55), fuar gezisi için gittiği Almanya’da iş arkadaşları ile trene bindi. Oturduğu koltuğun civarında bozuk paralar döküldüğünü gören Demirtaş, paraları yerden toplarken koltuğun altında cüzdan buldu. Durumu anlatmak için kondüktör ile görüşen Demirtaş, derdini anlatamayınca yanında oturan Alman kadına az bildiği İngilizcesi ile olayı aktardı. Durumun farkına varan kadın, Demirtaş’ın kartvizitini alarak cüzdanı kondüktöre teslim etti.

Olaydan sonra memleketi Adana’ya dönen Muammer Demirtaş, 2 ay sonra gelen mektup ile şaşırdı. Cüzdanın sahibi Karl Otto Strandt, Demirtaş’ın kartvizitinden adresini bularak yazdığı mektupta, Demirtaş’a insani davranışından dolayı teşekkür etti. Mektubunda cüzdanının bulunup, kendisine geri ulaşacağını tahmin etmediğini kayden Strandt, “Bunu kolay kolay unutmayacağım. Tekrar Almanya’ya gelirseniz benimle görüşün, mutlu olurum. Yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Demirtaş ise, mektubu açtığında bir Türk olarak gurur duyduğunu belirterek, bir insanlık vazifesi olarak cüzdanı teslim ettiğini söyledi. Demirtaş, “Ağlayanın malı gülene kâr etmez. O para benim yarım saatlik keyfimi yapardı ama genelde benim için zarardı” dedi. 

Çalışma arkadaşlarının da davranışı nedeniyle tebrik ettiği Demirtaş, iş yoğunluğunu atlatınca Alman Strandt’ın mektubuna karşılık vereceğini kaydetti.
Editör: Barış Köksal