Adana’da aylık 60 bin viyol yumurta üretimi gerçekleştiren yumurta sektörü, Irak’la olan ihracatın aksamamasını ve yeni teşviklerle sektörün canlandırılmasını bekliyor. 

Adana Ticaret Odası 6. Meslek Komitesi Başkanı ve Gıda Toptancıları Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Zakir Boran, yumurta sektöründeki en büyük problemlerinin gramajın düşürülmesi, soğuk hava zinciri uygulaması ve kayıt dışı satışlar olduğunu söyledi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe'nin sorunlarına duyarlı davrandığını, ATO Meclisi'ne de konuya ilişkin rapor sunduklarını anlatan Zakir Boran, sektördeki sorunların çözülmesi durumunda kente sağladıkları katma değerin de artacağını ifade etti.

Bir başka sorunun ise seyyar satıcılar ve kayıt dışı satışlar olduğunu belirten Boran, şöyle devam etti:

"Seyyar satıcılar ve pazarlar konusunda çok acil önlem gerekiyor. Kayıt dışı firmalar çok yoğunlukta. Seyyar satıcılar, ürünlerin hiçbirinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı etiketi yokken satış yapılabiliyor. Belediyenin, maliyenin ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün koordineli çalışmasını bekliyoruz."

Mehmet Zakir Boran, soğuk hava zinciri uygulamasının başlatılmasının üretici sıkıntıya soktuğunu belerterek, “Yumurtayı doğal havada koruduğumuzda sıkıntılar yaşamıyorduk ancak soğuk hava zinciri uygulamasından sonra sıkıntılar yaşamaya başladık çünkü kapalı ortamda bekletilen yumurta hava almıyor ve nemleniyor. Bu durumda gözenekleri açılıyor ve çatlıyor” şeklinde konuştu.
Yumurtanın 28 günlük raf ömrü olduğunu belirten Boran, "Ürünümüzün 93-72 gram olan gramajı 1-2 gram düşürüldü. Bütün yerel ve ulusal firmalar sıkıntılı. Yaptırımlar çok ağır ve hemen hemen tüm firmalar ceza yedi. 3 kez ceza yiyen firmalarımız var. Ceza miktarı 45 bin lirayı bulabiliyor."
Editör: Barış Köksal