Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptığı döneminde ihaleye fesat karıştırıp rüşvet aldığı iddiasıyla yargılandığı mahkemede mütalaa veren savcı, Sözlü'nün edimin ifasına fesat karıştırma ve rüşvet suçlarından 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti. 

Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 24 Kasım 2014'te 'Vatanını ve Adana'yı seven bir devlet memuru' rumuzuyla yapılan isimsiz ihbar mektubuyla başlatılan soruşturma aşamasında savunması alınan Hüseyin Sözlü'ye nöbetçi mahkeme, yurt dışı çıkış yasağı koydu. Savcı, Hüseyin Sözlü hakkında, 'Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası, aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 sanık hakkında ise aynı suçlardan 7 ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Davanın bugün görülen üçüncü duruşmasına Başkan Sözlü katılmadı. Sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada AK Parti'den ihraç edilen Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, tanık olarak ifade verdi.

Belediye başkanı seçildikten sonra kendinden önceki dönemden bazı işlerin bitirilmediği halde ödemelerinin yapıldığı yönünde duyumlar aldığını söyleyen Öztürk, "Bunun üzerine belediye personelinden oluşan 4 kişilik bir ekip oluşturdum. Bu ekip araştırma yaptıktan sonra bir rapor hazırladı. İhalenin tamamının yerine getirilmediği ve 2 milyon liralık eksik iş olduğu belirlendi. İhaleyi alan firma sahibi ile görüşme yaparak eksik kalan işi tamamlamalarını yoksa hukuki süreç başlatacağımı söyledim. Büyükşehir yasası değiştikten sonra bu bölge bizim yetki alanımızdan çıktı. Daha sonra o bölgede eksik kalan işlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını öğrendim" dedi.

Duruşma savcısı, araştırılmasını istediği başka hususun kalmadığını belirterek mütalaasını verdi. Savcı, Hüseyin Sözlü'nün edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet alma suçlarını işlediğinin delillerle sabit olduğunu kaydederek, Sözlü'nün 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti. Diğer 14 sanık hakkında da 7 ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istedi.

Sanık avukatları ise soruşturmanın tamamlanmadığını belirterek, eksik kalan tanıkların dinlenmesini ve dosyada bulunan 4 farklı raporun çelişkilerinin giderilmesini isteyerek savcının mütalaasına katılmadı.

Mahkeme heyeti, eksik kalan tanıkların dinlenmesi ve aynı konu ile ilgili Ceyhan Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam eden dava dosyasında bulunan bilirkişi raporunun istenmesine ve sanıklar hakkında verilen adli kontrol kararlarının devamına karar verip duruşmayı erteledi.

Editör: Barış Köksal