Yüreğir Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yürüttüğü, Türkiye Ulusal Ajans tarafından da desteklenen "Satış ve Pazarlamada Yeni Trendler" isimli proje kapsamında yurt dışına gönderilen öğrenciler eğitimlerini tamamlayarak projenin tanınırlığı ve yaygınlaştırılması amacıyla bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Almanya'daki Berufskolleg Ostvest - Sekundarstufe'nin (Teknik ve Ticaret Okulu) de ortaklarından olduğu proje kapsamında düzenlen Avrupa Birliği Erasmus+ projesi çerçevesinde staj faaliyeti için yurt dışına giden 15 öğrenci ve iki refakatçi öğretmen Almanya'da 20 günlük mesleki eğitimlerini tamamladı.

Okul müdürü Muzaffer Ağırman, bu projeyle öğrencilerin, satacağı ürünün hedef kitlesini tanıyarak bu hedef kitleye hangi mesajları hangi kanalla ve daha etkili nasıl gönderebileceği konusunda gerekli bilgileri aldıklarını kaydetti. Öğrencilerin, aynı zamanda hedef kitlenin ihtiyaçlarını, isteklerini, arzularını, onların ekonomik yapısını ve satın alma eğilimlerini etkileyen unsurları da öğrenme imkanı yakaladıklarını ifade eden Ağırman, "Hedef kitlesinin tespit edilen özelliklerini, hangi mesajla ne ileterek etkileyeceğini, satın alma eğilimine engel teşkil eden unsurları devre dışı bırakmak için ne tün yollar takip etmesi gerektiğini planlayabilir. Pazarlamada güçlü stratejiler oluşturur. Ürünleri alacak kişileri belirlemek için araştırmalar yapar, onlara ulaşıp ulaşıp ürünleri tanıtma yolları geliştirir" dedi.

Bu projenin, öğrencilerin etrafındaki arkadaşlarıyla samimi ve iyi ilişkiler kurmasına da yardımcı olduğunu belirten Ağırman, öğrencilerin kendi alanlarında staj yaparak iş deneyimleri kazandıklarından da bahsetti. Ağırman, katılımcıların aynı zamanda pazarlama, satış stratejisi ve müşteri tanımı konularında da deneyim kazandıklarını belirterek, "Katılımcılar pazarlama ve satış teknikleri konusunda AB'de ki yeni uygulamalarını görmüşlerdir. Satış yönetim süreci ve pazarlama yönetim süreçlerini öğrenmişlerdir. Proje konusunda çalışma yapan işletmeleri görerek bilgi edinmişlerdir" dedi. Projeyle pazarlama perakende sektöründe yeni bir trend olan e-ticaret eğitimi ile öğrencilerin kazandıklarını sektöre yansıtacaklarını dile getiren Ağırman, önümüzdeki yıllarda da bu tip projeler hazırlayarak okulun kalitesini üst sıralara doğru taşıyacaklarını ifade etti.
 
Editör: Barış Köksal