Bakan Akdağ, Adana programı kapsamında beraberindeki milletvekilleriyle birlikte Vali Hüseyin Avni Coş'u ziyaret etti. Akdağ'ı vali yardımcıları ve bürokratlar valilik girişinde karşıladı. Akdağ, polis mangasını selamladıktan sonra valilik anı defterini imzalayarak valilik makamına geçti. Akdağ burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akdağ bir basın mensubunun Gaziantep'ten Adana'ya gelen bir ambulansa hastalarla birlikte 15 kişinin binmesiyle ilgili incelemenin tamamlanıp tamamlanmadığını sorması üzerine, "Soruşturma benim elime tam olarak intikal etmedi. Bir başlangıç incelemesi getirdiler. Yakın zamanda sonuçlandığında bu hususta kimin ihmali ya da yanlışı varsa gereken yapılır" diye cevap verdi.
 
Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de sağlıkta dönüşüm projesiyle çok şeyin değiştiğini ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttığına dikkat çekerek, "Adana'da bu değişimden payına düşeni aldı. Çünkü biz sağlık hizmetlerinin insan için çok önemli olduğunu düşünüyor ve insan odaklı çalışıyoruz. Arkadaşlarımız bir haftadır Adana'da köy köy, ilçe ilçe araştırma yapıyorlar. Sağlıkta dönüşümün geldiği noktayı ve önümüzdeki yıllarda ne yapabileceğimiz konusunda. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 10 yılda Adana'da sağlıkta dönüşüm gerçekleşmiş" diye konuştu.
 
Bakan Akdağ, sağlıkta dönüşümü Adana'da verdiği rakamlarla destekleyerek şöyle devam etti: "Kamu hastaneleri ve sağlık ocakları 2002 yılında 2 milyon hastayı muayene ederken bu rakam 2010 yılında 9 milyon hastaya çıktı. Tabi bu sırada hastane, sağlık ocağı ve personel sayısı arttı ancak verilen hizmette yüzde 500 artmış. 2002 yılında 17 bin kişiye ambulans hizmeti verilirken, 2012 yılında bu rakam 118 bin kişiye çıktı. Çünkü sağlıkta dönüşüm olmadan önce köylere ambulans gitmezdi, hamile bir kadın ambulansı aradığı zaman kendi imkanlarıyla gelsin denilirdi. İlçelere ambulans istendiği zaman para istenirdi ama sağlıkta dönüşüm bunların hepsini ortadan kaldırdı."
 
2002'den ve öncesinde kamu hastanelerinin diş konusunda sadece bir sevk merkezi gibi hizmet verdiğini ifade eden Akdağ, "Bir insanda dolgu çok önemlidir, dolgu yapılmadığı zaman diş çürümeye çekime kadar gider. 2002 yılında kamu hastanelerinde sadece 8 bin kişi dolgu yaptırırken 2012'de bu rakam 124 bine çıktı. Kanal tedavisinde ise sadece 56 olan rakam, 2012 yılında 22 bin kişiye çıktı. Bu rakamlar kıyas bile kabul etmez rakamlardır. 2002'de 45 yoğun bakım yatağı varken, bugün 351 yoğun bakım yatağı var. Zaman zaman bu yatak sayısı bile yeterli olmuyor. Bu gösteriyor ki 10 yıl önce sağlığın durumu nasıldı?" şeklinde konuştu.
 
Bakan Akdağ Adana'ya 10 yılda 350 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını ancak yatırımların hem il merkezinde hem de ilçelerde devam edeceğini söyleyerek, "Adana'nın merkezinde Adana Devlet Hastanesi'nin yerine 250 yataklı modern bir hastane yapılacak. Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nin yanına yine 250 yataklı hastane yapılacak. Kozan, İmamoğlu, Karaisalı, Ceyhan ve Feke'ye hastaneler yapılacak. Bunların dışında Adana'ya bin 539 yataklı hastane kampüsü yapılacak. Hedefimiz 2015 yılında Adana'ya
40 yıl yetecek sağlık hizmetlerinin yapılarak hayata geçirilmesidir. Bunun için Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hiç durmadan çalışıyoruz. Çünkü biz halkımızın sağlığını önemsiyoruz" dedi.
 
Bakan Akdağ, valilikteki basına kapalı görüşmeden sonra Menderes Spor Salonu'ndaki AK Parti Seyhan İlçe Kongresi'ne katıldı.
Editör: Barış Köksal