Kendi içerisinde vatan millet bayrak sevgisini yok etmişler. Milletini seven milletine kurşun sıkmaz vatanına ihanet etmez" dedi. Çukurova Üniversitesi’nde ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen “15 Temmuz Darbe Teşebbüsü ve Yansımaları” konulu panel, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Panel başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, 15 Temmuz darbe girişimi karşısında halkın siyasal görüş ve parti ayrımı göstermeksizin demokrasiyi korumak adına meydanlara inerek büyük bir direniş gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Sait Polat, terörün yalnızca bir ülkenin veya bölgenin sorunu olmaktan çıktığını bütün dünyanın sorunu olduğunu vurgulayarak, terörün amacının insanları korkuya sevk etmek olduğunu söyledi. Polat, 15 Temmuz'un yalnızca bir darbe girişimi olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"15 Temmuz sadece darbe girişimi değildir aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetini işgal etme girişimidir. Asıl amaç Türkiye Cumhuriyetinin asıl kurumlarının en tepe noktalarının ele geçirilmesi yoluyla işgal girişimidir. Ülkemizi terörize etmeye çalışanlara vereceğimiz en güzel cevap ise birliğimizi bozmadan, soğukkanlılığımızı koruyarak, devlet millet bütünleşmesi içerisinde teröre ve darbelere karşı topyekün mücadelede yılmadan dimdik durmaktır. Bu mücadele bir milli mücadeledir."

Prof. Dr. Ahmet Doğanay ise demokrasi bayramının kutlanması gerektiğinin ancak yeterli olmayacağını ifade ederek, "Demokrasi bayramını kutlamak elbette gerekli ama yetmez demokrasiye karşı darbelerin tekrar olmaması yeni grupların çıkmaması için çalışma yapmalıyız. Bunun için öncelikle demokrasi kültürünü geliştirmeliyiz. FETÖ toplumda birçok şeyi istismar etmiştir. Zeki bulduğu çocukları kendi bünyesine alarak istismar etmiştir. Dini ve milli duyguları istismar etmiştir. Devletin bütün mekanizmalarını ele geçirmeye çalışmıştır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ali Osman Ateş'de, FETÖ'nün dini nasıl istismar ettiğini örnekler vererek anlatarak, "Bu örgüt sapkın bir yapıdır. Dinin ihlasını sapkınca kullanmıştır. İnançları adına insan öldürdüler. Dini bozarak bunu yaptılar. İnsan öldürmek Kuranı Kerim'de yoktur, yasaktır. Bu örgüt DEAŞ terör örgütü kadar tehlikeli bir yapı. Kendi içerisinde vatan millet bayrak sevgisini yok etmişler. Milletini seven milletine kurşun sıkmaz vatanına ihanet etmez" şeklinde konuştu.
Prof.Dr. Selahattin Serin, Türkiye'de proje destekleri ve 15 Temmuz süreci, Prof. Dr. Fatih Bilgili ise iç hukuk ve uluslararası hukukta darbe girişimi suçları ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi değerlendirmesi konusunda sunum yaptı.
 
Editör: Barış Köksal