Tece, yaptığı açıklamada, ormanların, insanlara sağladıkları ekonomik, ekolojik ve sosyal hizmetler açısından ülke sınırlarını aşan bir değere sahip oldukları için dünyanın ortak değerleri içerisinde en başta gelen doğal kaynaklar arasında yer aldığını ifade etti.

Günümüzde ormanları tehdit eden en önemli faktörün orman yangınları olduğunu belirten Tece, en ufak bir dikkatsizlik ve ihmalin çok büyük olumsuzlukların yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Ülkemiz ormanlarının önemli bir kısmının yaz aylarında yangınlara karşı büyük bir risk taşıdığını kaydeden Tece şöyle devam etti:

"Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde, iklim özellikleri ve bitki topluluklarının türleri nedeniyle yangınlar, ormanlarımız için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. İklim verilerine göre hava hareketlerinin dinamik olduğu bölgemizde ağustos ayı ortalarından eylül ayı sonuna kadar olan sürede poyrazlı günlerin yoğun olduğu zamanlar, orman yangınları açısından çok tehlikelidir. Her orman yangınının başlangıç aşaması küçük bir kıvılcımdır. Bu kıvılcımın zamanla büyüyerek felakete dönüşmemesi, mücadelenin ana amacını oluşturmaktadır. Bunun için orman yangınlarına en kısa sürede etkili müdahale edilmesi şarttır. Aksi takdirde başarıyı yakalamak mümkün değildir."

Orman yangınlarında istatistiki verilere göre yangınların yüzde 96'sının insan kaynaklı olduğunun anlaşıldığına dikkat çeken Tece, "Soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve beslendiğimiz toprak her geçen gün değişik etkenlerle kirlenmektedir. Ormanlarımızdan çok yönlü faydalanabilmek ve gelecek nesillere daha iyi bir yaşam alanı bırakabilmek için ormanları her türlü tehlikelerden özellikle de orman yangınlarından korumak gerekmektedir. Vatandaşlarımızın, özellikle de orman içinde ve bitişiğinde yaşayan orman köylülerimizin yaktığı; ateşlere, sigara izmaritlerine, piknik ateşlerine, çoban ateşine, bağ ve bahçe temizliği için yakılan ateşlere, anız yakma gibi orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlardan kaçınması ve yangın tehlikesi görüldüğünde en hızlı şekilde Alo 177 ücretsiz Orman Yangını İhbar Hattını arayarak yangın ihbarı yapmaları gerekmektedir" dedi.
Editör: Barış Köksal