Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, ikinci el araç alacak kişilerin aracın kilometre düşümü ve tramer bilgilerini doğru sorgulayabileceği bir ortamın bulunmadığını belirterek, “Devletin kontrolünde TÜVTÜRK ile internet üzerinden araştırma ortamı sağlanmalı” dedi.

Başkan Öcal, ikinci el araç alım satımlarında yaşanan sıkıntılarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. İkinci el araçlarda kilometre düşürme olayının çok olduğunu ve bundan dolayı insanların mağduriyet yaşadığını belirten Öcal, noterlerin de araç satımında kilometre bildirme zorunluluğu getirmesini istedi.
 
“Yanlış bilginin ispatını yapamıyorum”

İkinci el araç alımlarında ise vatandaşların araştırma zemini olmadığı için yanılgıya düştüğünü ve bazı konularda mağdur olduğunu kaydeden İbrahim Öcal, şunları söyledi:

“İkinci el araç alacak kişilerin araştıracağı bir araştırma noktası yok. Ama satışlarda da ikinci elde sorumlu satan kişi. Örneğin ben bir araç alırken satıcının bana verdiği beyanata göre hareket ediyorum. Bana yanlış bir bilgi verilmişse bunun ispatını yapamıyorum. Ne tramer bilgilerinin ne de kilometre düşümü ile ilgili alıcının müracaat edebileceği bir ortam yok. Ama bütün riski ve sıkıntıyı taşıyan satıcılar. Burada ikinci el araç alacaklar için bir araştırma zemini oluşturulması internet üzerinden devletin kontrolünde araç alanların araştırma yapabilmesi lazım.”
 
“Mağduriyetler ortadan kaldırmalı”

Ekspertiz raporlarının da araç alırken çok fazla geçerliliği olmadığını belirten Öcal, “Ekspertiz raporları var fakat o da sadece boya ve mekanik aksamını gösteriyor. Onun da bir geçerliliği yok. Aracın geçmiş tramer bilgilerini sigortacıdan kilometre düşümünü ise aracın plakasını ‘5664’ nolu numaraya kısa mesaj atarak öğreniyorsun ama buda çok doğru ve sağlıklı değil. Devletin TÜVTÜRK ile ortak internet üzerinden araç sorgulama bölümü oluşturmalı ve mağduriyetleri ortadan kaldırmalı” ifadelerini kullandı.
 
Editör: Barış Köksal