Adana’nın, altyapısı, hava, deniz, kara ve demiryolları ulaşım ağı, üretim kapasitesi, sanayi geçmişi ve yatırım gücü, otobüs ve otomobil imal eden fabrikaların ve gelişmiş yan sanayisinin bulunması, işgücü açısından zengin olması nedeniyle otomotiv yatırımı için en uygun bölge olduğunu belirten Kıvanç, “Adana Sanayi Odası olarak, her türlü desteği vermeye, yardımı yapmaya hazırız” dedi.
Nissan firmasının Türkiye’de yapacağı yatırım ile ilgili olarak Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki yer arayışlarını değerlendiren ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, otomobil üretim merkezi olan Körfez bölgesinin artık tıkanma noktasına geldiğini, gelebilecek yeni yükleri taşıyamayacağını vurguladı.
TEMSA gibi otomotiv sektöründe başarılı bir örneği bünyesinde barındıran kentin, müthiş potansiyeli ile otomotiv yatırımı için ev sahipliği yapmaya hazır durumda olduğunu belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, İskenderun Demir- Çelik ve özel sektöre ait fabrikalarda yassı mamül üretiminin gerçekleştirilmesinin de büyük avantaj sağladığına dikkat çekti ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da otomotiv sektörü için yatırım avantajlarını şöyle açıkladı: “Mevcut ticari araç üreticileri otomotiv ve otomotivde çalışma kültürünü Adana’ya yerleştirmiş, sektöre yönelik yatırımları yapacak sanayi kültürü almış çok sayıda girişimce bulunmaktadır. Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın birçok ülkeye ihracat yapması da önemli göstergedir. İnsan gücü açısından oldukça zengin olan Adana’da çalışmaya hazır işgücü sıkıntısı bulunmamaktadır. Çalışmaya hazır işgücü için meslek lisesi, meslek yüksek okulları ve Çukurova Üniversitesi’nde otomotiv bölümleri işgücü yetiştirecek donanımdadır. İlimizde, motor meslek lisesinden Otomotiv mühendisliğine ve yüksek lisans eğitimine kadar eğitim veren okullar bulunmaktadır. Lojistik olarak da otomotiv fabrikası için uygun bir coğrafyada bulunan Adana’da limanlara yakın, hatta deniz kenarında fabrika kurularak nakliye kolaylığı sağlanabilecektir. Mersin, Osmaniye, Kayseri, Niğde ve Hatay illerine sadece 1-2 saat uzaklıkta yer almakta ve bu iller ile sinerji oluşturabilecek konumdadır. Enerji yönünden zengin konumdadır. Doğalgaz hatları, enerji santraller ile enerji sıkıntısı çekmemektedir. Adana, iki devlet üniversitesi, bölgesi ve Ortadoğu’nun sağlık merkezi haline gelen markalı hastaneleri, kongre turizmine uygun yüksek yatak kapasiteli uluslar arası standartlarda çok sayıda oteli ile sosyal kültürel alanda da zengin yapısıyla dikkat çekmekte, gelecekte İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük metropolü olması öngörülmektedir.”
Editör: Barış Köksal