Restorasyonu devam eden Kkervansarayı ve değirmenleri gezen mimarlar yapılara hayran kaldı. Mimarlar, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tarihi değirmenler gördüklerini ancak Misis'te bulunan değirmenlerin ve kervansarayın diğerlerinden çok ihtişamlı olduğunu belirterek, çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını ifade ettiler. 


Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmaları ve arkeolojik kazıları ile Misis’i yeniden gün yüzüne çıkararak Türk turizmine dahil etmek istediklerini söyledi. Çelikcan, “Misis, Tarihi Misis Köprüsü Höyük kazıları, Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Doğu ve Batı Değirmenleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasını heyecanla bekliyoruz. Misis, turizm açısından Adana'ya ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacak" dedi.


Çalışmaların 2012 yılında başladığını belirten Başkan Çelikcan, "Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi adıyla startını verdiğimiz arkeolojik çalışmalar, Tarihi Kentler Birliği ‘En İyi Proje’ ve ‘Sürdürülebilir Proje’ 'Başarı' ödülü aldı. Farklı birçok medeniyete yurt olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan Misis, tarihin tüm dönemlerinde şifa arayanların akın ettiği bir sağlık merkezi olmuş, doktor yetiştiren sağlık tapınakları ile ünlenmiş bir bölgeydi. Antik kentteki kazılar bu nedenle arkeoloji dünyasında tarafından yakından takip ediliyor'' şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal